Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στον ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές

Χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στον ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer
Σχετικά Άρθρα

Σύμβαση για τη χρηματοδότηση νέας σημαντικής επένδυσης στην Ελλάδα με σκοπό τη σταδιακή εγκατάσταση και χρήση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη βελτίωση της απόδοσης της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και για τη μελλοντική επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Αναστάσιος Μάνος, υπέγραψαν 15ετές δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εγκαταστήσει 3,12 εκατ. έξυπνους μετρητές και όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές για τη λειτουργία τους στο πλαίσιο ενός έργου εθνικής εμβέλειας το οποίο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους 273 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 546 εκατ. ευρώ.
«Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση του δυναμικού της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης» δήλωσε ο Werner Hoyer, πρόεδρος της ΕΤΕπ.
«Το πράσινο και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από έργα σαν αυτό. Τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας μας και άλλα κτίρια συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων πηγών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εν μέρει λόγω της μη αποδοτικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι έξυπνοι μετρητές, όπως αυτοί που εγκαθιστά ο ΔΕΔΔΗΕ, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την πρόληψη της σπατάλης»
«Η ΕΤΕπ στηρίζει διαχρονικά τον Όμιλο ΔΕΗ. Χαιρετίζουμε την επένδυση σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ που θα μετασχηματίσει και θα εκσυγχρονίσει ταχέως την ελληνική ενεργειακή αγορά, αναβαθμίζοντας το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Οι έξυπνοι μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα είναι απαραίτητα για την επίτευξη όλων των ενεργειακών μας στόχων. Εν όψει της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε ένα πιο αξιόπιστο δίκτυο, ένα πιο έξυπνο δίκτυο, τώρα περισσότερο από ποτέ» δήλωσε ο Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

Βελτίωση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα συμβάλει στην αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου διανομής και θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση της παροχής ισχύος, θα αυξήσει την αξιοπιστία και θα καλύψει τη μελλοντική ζήτηση.
Τα συστήματα αναμένεται να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους τελικούς πελάτες, να διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και να στηρίζουν την απόκριση ζήτησης. Επιπλέον, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ζητημάτων που επιβραδύνουν την επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών μακροπρόθεσμων στόχων για την ενέργεια και το κλίμα.
Αξιοποίηση της στήριξης που παρέχει η ΕΤΕπ επί 59 έτη για τις ενεργειακές επενδύσεις σε όλη τη χώρα μέσω της ΔΕΗ.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις της ΔΕΗ, της μητρικής εταιρείας του ΔΕΔΔΗΕ, από το 1964.
Την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχε χρηματοδοτήσεις άνω των 4,3 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της ΔΕΗ και άλλων ελληνικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των ελληνικών νησιών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την επιτάχυνση των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης.

Μητσοτάκης: Οι έξυπνοι μετρητές δείχνουν που θέλουμε να κινηθούμε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της σημαντικής, μακροχρόνιας συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΤΕπ, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές της, καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο προσαρμογής.
Ακολούθησε τελετή υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης σχετικά με το έργο των έξυπνων μετρητών από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Κυριάκο Κακουρή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο.
«Χαίρομαι που σας καλωσορίζω ξανά στην Αθήνα. Έχουν επιτευχθεί πολλά από την τελευταία σας επίσκεψη. Όπως γνωρίζετε, ανακτήσαμε εν τέλει την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που μας έχει κάνει όλους πολύ χαρούμενους. Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον κ. Hoyer στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα νοικοκυριά θα έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο των λογαριασμών τους

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τράπεζας. Νομίζω ότι η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα για τη χρηματοδότηση έξυπνων μετρητών αποτελεί μία πολύ καλή ένδειξη για το πού θέλουμε να κινηθούμε στο μέλλον όσον αφορά στις πολιτικές μας για την κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση ότι τα συστήματα ηλεκτροδότησης είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά. Τα νοικοκυριά θα έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο των λογαριασμών τους και θα είναι σε θέση να εξοικονομούν χρήματα, αυτό είναι το νόημα του έξυπνου μετρητή. Θα έχουν την ιδιοκτησία της κατανάλωσης που θα κάνουν, με έναν πολύ πιο διαφανή τρόπο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Hoyer: Απαραίτητη η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

«Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Οι τραγωδίες αυτές είναι μια ζοφερή υπενθύμιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Ονομάζονται φυσικές καταστροφές, είναι αφύσικες καταστροφές, ακραία φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, επί μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε μετά την τελετή υπογραφής ο κ. Hoyer.
«Ίσως ο πιο σημαντικός τομέας από όλους όσον αφορά στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι τα ενεργειακά δίκτυα. Η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως απαραίτητη για να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση νέων και περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απολύτως απαραίτητη για την αύξηση της αποδοτικότητας, απολύτως αναγκαία και ζωτικής σημασίας για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους πολίτες μας. Η σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα με τον διαχειριστή δικτύου διανομής της Ελλάδας αναδεικνύει την εστίαση της ΕΤΕπ στον τομέα αυτό. Τα πιο έξυπνα δίκτυα αποτελούν προϋπόθεση για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
«Συμφωνώ απόλυτα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει δηλώσει ότι η επένδυση στην ενεργειακή μετάβαση δεν αρκεί», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Werner Hoyer. «Πρέπει να στηρίξουμε τις επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Προσαρμογή σε ένα θερμότερο, πιο εχθρικό κλίμα και σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω σήμερα ότι η ΕΤΕπ βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές για την υπογραφή μιας σημαντικής συνεργασίας που θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτών των αφύσικων καταστροφών. Τα ετήσια αποτελέσματά μας από πέρυσι δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτά που υπογράψαμε σήμερα είναι τα νεότερα παραδείγματα της σταθερής υποστήριξής μας για την ελληνική οικονομία».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, από την πλευρά του δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει διαχρονικά τον όμιλο ΔΕΗ και φυσικά τον ΔΕΔΔΗΕ. Χαιρετίζουμε την επένδυση, σ’ ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ που θα μετασχηματίσει και θα εκσυγχρονίσει ταχέως την ελληνική ενεργειακή αγορά αναβαθμίζοντας το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας ουσιαστικά και το δρόμο για μια πετυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Οι έξυπνοι μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα, είναι απαραίτητα για την επίτευξη όλων των ενεργειακών μας στόχων. Εν όψει της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε ένα πιο αξιόπιστο, πιο έξυπνο δίκτυο τώρα περισσότερο από ποτέ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης