Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκρέκας για πρόστιμα σε Unilever και Procter & Gamble: Δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας

Σκρέκας για πρόστιμα σε Unilever και Procter & Gamble: Δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας
Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν παραβιάσει τον νόμο για το περιθώριο κέρδους για αθέμιτη κερδοφορία
Σχετικά Άρθρα

Σαφές μήνυμα για πάταξη της αισχροκέρδειας απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την επιβολή προστίμων 2 εκατ. ευρώ στις πολυεθνικές εταιρείες «Procter & Gamble» και «Unilever».
«Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε προϊόντα να πωλούνται στο ράφι και το περιθώριο κέρδους που είχαν οι εταιρείες ήταν μεγαλύτερο φέτος απ' ό,τι ήταν το 2021. Άρα, δεν είναι μόνο ότι έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες ή έχει ακριβύνει το κόστος κτήσης των προϊόντων από τον προμηθευτή τους, αλλά πήγαν και έβαλαν και επιπλέον "καπέλο" σε αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι και να βλέπουμε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα να πωλούνται πολύ πιο ακριβά απ' ό,τι στις ευρωπαϊκές αγορές και μάλιστα εκεί που οι καταναλωτές έχουν και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ όπως είπε «Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ και είναι το ανώτατο που μπορεί να επιβληθεί για κάποιον που παραβιάζει τον νόμο για αθέμιτη κερδοφορία».
«Δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη, τα νοικοκυριά πιέζονται και υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες σε αυτήν τη συγκυρία προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας. Δεν θα επιτρέψουμε ενώ μειώνεται το κόστος των προϊόντων, μειώνεται το ενεργειακό κόστος, μειώνονται (σ.σ.: οι τιμές ) οι πρώτες ύλες, κάποιες εταιρείες να διατηρήσουν ψηλά και ακριβά τις τιμές στο ράφι», υπογράμμισε ο υπουργός.

Η ακρίβεια

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ακρίβεια δεν οφείλεται στα φαινόμενα αισχοκέρδειας και ότι αυτά έχουν να προστεθούν στις υψηλές τιμές, ο υπουργός τόνισε: «Σωστά. Η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, ο ελληνικός πληθωρισμός είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης στα τρόφιμα. Παρ' όλα αυτά είναι ένας μεγάλος πληθωρισμός, που πλησιάζει το 9,8% και επιμένει. Αρα, τι κάνουμε διαφορετικό από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Τρεις πρωτοβουλίες: έλεγχοι για αισχροκέρδεια, διαφάνεια στις τιμές με το e-katanalotis και πρωτοβουλίες μείωσης της τιμής και Καλάθι του νοικοκυριού».

Είσπραξη προστίμων

Ερωτηθείς αν τα πρόστιμα - μαμούθ που επιβλήθηκαν στις δύο πολυεθνικές θα εισπραχθούν, ο κ. Σκρέκας είπε: «Τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν τον Αύγουστο σε 3 μεγάλες αλυσίδες εισπράχθηκαν εντός 20 ημερών».
Οπως είπε, οι συγκεκριμένες εταιρείες παραβίασαν τον νόμο για το περιθώριο κέρδους και εξήγησε: «Εμείς έχουμε ψηφίσει έναν νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε την εποχή της πανδημίας, όπου είχαμε βάλει ένα πλαφόν στο κέρδος των επιχειρήσεων. Και λέγαμε, ότι επιχείρηση, το 2023, την περίοδο που ελέγχεται δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης