Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κλειδώνουν» οι δηλώσεις ΦΠΑ από το 2024 - Οριστικό τέλος στα κόλπα με τις φουσκωμένες δαπάνες

«Κλειδώνουν» οι δηλώσεις ΦΠΑ από το 2024 -  Οριστικό τέλος στα κόλπα με τις φουσκωμένες δαπάνες
Έπονται οι δηλώσεις εισοδήματος
Στο «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ προχωρεί η ΑΑΔΕ από το 2024 βάζοντας οριστικό τέλος στα κόλπα με τις φουσκωμένες δαπάνες από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς όλες πλέον οι συναλλαγές θα γίνονται με ηλεκτρονικά τιμολόγια.
Η πλήρης ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας myData θα επιτρέψει την οριστική κατάργηση των φορολογικών δηλώσεων που θα είναι το επόμενο βήμα απαλλάσσοντας τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα από αυτή την υποχρέωση καθώς η συμπλήρωση και η υποβολή θα γίνεται αυτόματα.
«Θέλουμε να κλειδώσουμε τις δηλώσεις του ΦΠΑ αρχικά και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε δεύτερο χρόνο» δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης για να προσθέσει ότι στο αρχικό στάδιο εφαρμογής δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα αλλά στη συνέχεια στην πλήρη λειτουργία τους θα προβλέπονται κυρώσεις για τις τυχόν παραλείψεις.
Αυτό σημαίνει πως ο επιτηδευματίας δεν θα χρειάζεται να υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά αυτές θα υποβάλλονται αυτόματα από το Taxisnet, με βάση τα στοιχεία εσόδων- εξόδων που έχουν αποσταλεί στο myData.
Ο επιτηδευματίας απλά θα τσεκάρει την ορθότητα των στοιχείων και θα συναινεί.
Με τον τρόπο αυτό οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ θα έχουν πλήρη εικόνα για τα προσδοκώμενα έσοδα από ΦΠΑ, αλλά κυρίως θα γνωρίζουν τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και στο «κλείδωμα» των κωδικών στο έντυπου Ε3.
Να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2022 οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι προσυμπληρωμένες με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα MyData.

Πάντως όλες αυτές οι κινήσεις σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση των συναλλαγών θα οδηγήσουν σε άμεσες επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος καθώς από το 2024:

- Καθίσταται υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData. Τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Επίσης, οι δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν.

- Η τιμολόγηση θα είναι μόνο ηλεκτρονική (ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιλέξουν την αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης). Μέχρι να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση επεκτείνονται τα κίνητρα για όσους την εφαρμόζουν νωρίτερα. Τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι τα εξής: Ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια τους τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

- Θεσπίζεται το ψηφιακό πελατολόγιο που θα πρέπει να τηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData.

- Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής ,πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης