Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Αγορανομία και τα μαχαίρια με Σκρέκα εις υγείαν της ακρίβειας που καλπάζει

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Αγορανομία και τα μαχαίρια με Σκρέκα εις υγείαν της ακρίβειας που καλπάζει
Το BN έχει αναζητήσει ομίλους, διερευνώντας το θέμα αλλά αποφεύγουν να δώσουν κάποια απάντηση και επιλέγουν τη σιωπή
Σιγή ιχθύος τηρούν οι πολυεθνικοί όμιλοι στην πρόσφατη πρόκληση του πρωθυπουργού ότι οι ξένοι όμιλοι ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το BN έχει αναζητήσει ομίλους, διερευνώντας το θέμα αλλά αποφεύγουν να δώσουν κάποια απάντηση και επιλέγουν τη σιωπή.
Ωστόσο οι τιμές των πολυεθνικών προϊόντων που διατίθενται στη εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 19% το Σεπτέμβριο.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανό να απαντά στον υπουργό.
Με ανάρτηση στο «Χ» γράφει: «Για να μπουν κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αγορανομία. Μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα μόνο εάν έχει στοιχειοθετηθεί ανταγωνιστική σύμπραξη (π.χ. καρτέλ) ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (επιχείρηση με πλέον του 40% της αγοράς)…»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να επιβεβαιώσει το ρόλο της Επιτροπής και να τονίσει ότι δεν είναι η παλιά υπηρεσία ελέγχου των τιμών δηλαδή η καταργημένη Αγορανομία αναφέρει ότι:
Σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες, ο μέσος όρος ολοκλήρωσης στην Ευρ. Ένωση μιας υπόθεσης καρτέλ είναι περίπου 50 μήνες. Στην ΕπΑντ τα τελευταία τρία έτη έχει γίνει σημαντική πρόοδος και μας παίρνει πλέον πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο αυτό…
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις ακρίβειας αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ η οποία έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόζει τις διατάξεις για τα περιθώρια κέρδους…
Οι έλεγχοι που κάνει η ΕπΑντ στην αγορά και ειδικά σε αγορές τροφίμων είναι συνεχείς.
Έχουμε αναλύσει 60.000 κωδικούς

Είμαστε η πρώτη Αρχή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε αριθμό επιτοπίων ελέγχων/ελεγχόμενων εταιρειών τόσο το 2023 όσο και τα τελευταία 4 έτη (και στα τρόφιμα)… ενώ έχουμε αναπτύξει από το 2020 μία τεχνολογική υποδομή συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς.
Αναλύουμε καθημερινά μέσω των πιο προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων τις τιμές σε χιλιάδες κωδικούς προϊόντων (πλέον των 60000) σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας… στους οργανισμούς κεντρικών αγορών (για νωπά), στα πρατήρια βενζίνης κ.α., για πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές και συμπράξεις ενώ με τις έρευνες μας στο επίπεδο τιμών και τις αυξήσεις σε συγκεκριμένες ολιγοπωλιακές/μονοπωλιακές αγορές, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού επεμβαίνει με ενδείξεις παράβασης…
Παράλληλα, στέλνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερωτηματολόγια σε εκατοντάδες κομβικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα σε συγκεκριμένες αγορές. Για τους λόγους αυτούς είμαστε μεταξύ των πιο ενεργών αρχών ανταγωνισμού στην Ευρώπη (και παγκοσμίως) για τα θέματα της ακρίβειας …

Ο υπουργός Ανάπτυξης τρέχει σε Συνέδρια για την Πράσινη Ενέργεια

Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν συνέχισε την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ε.Α.
Ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι σήμερα που θα παραβρεθεί σε Συνέδριο με την ονομασία «Green Deal Greece 2023» που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και την Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε με την ευκαιρία συμμετοχής του υπουργού σε συνέδριο με θέμα την πράσινη ενέργεια.
Ο υπουργός μετά από μια «γεμάτη» θητεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θέλει να απομακρυνθεί από τα ενεργειακά θέματα όσο τα θέματα του δικού του υπουργείου που είναι η ακρίβεια δεν «παλεύονται »
Η ακρίβεια και η άνοδος των τιμών των προϊόντων είναι το μείζον θέμα των καταναλωτών όπως αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις.
Όμως, το υπουργείο Ανάπτυξης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ικανοποιήθηκαν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρει ότι η βιομηχανία τροφίμων και πολυεθνικού όμιλοι ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης