Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε 5 άξονες τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή – Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε 5 άξονες τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή – Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με την ορθή εφαρμογή του δίκαιου συστήματος φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπολογίζονται επιπλέον έσοδα 606 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου
Στην εξειδίκευση του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησαν σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα στο ύψος των 10.920 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με την ορθή εφαρμογή του δίκαιου συστήματος φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπολογίζονται επιπλέον έσοδα 606 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό». Το ύψος του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ. Αυτό θα προσαυξάνεται με βάση τα έτη λειτουργίας, το μέσο τζίρο του κλάδου και το ύψος των αμοιβών του προσωπικού.
Για όσους δηλώνουν υψηλότερα φορολογητέα κέρδη πάνω από τα κατώτατα τεκμαρτά προβλέπεται σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% το 2024 έναντι 25% για τους υπόλοιπους.
Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο. Η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Πάντως, από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι αγρότες και οι αμειβόμενοι με μπλοκάκια.
Με την εφαρμογη του νέου συστήματος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα χάσουν επιδόματα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα επιστρέψουν ατην κοινωνία είτε με αύξηση των επιδομάτων είτε των δικαιούχων
Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:

1. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
2. Ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
3. Πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
4. Η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
5. Δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Από την πλευρά του ο υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για περιορισμό της χρήσης μετρητών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό πρόκειται για:

• Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής.
• Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας.
• Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.
• Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Νέο σύστημα φορολόγησης

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αναμένεται να οδηγήσει στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης με τα έσοδα του δημοσίου να αυξάνονται κατά 874 εκατ. ευρώ ενώ μετά τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος ανέρχεται σε 606 εκατ. ευρώ.
Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των επαγγελματιών θα προκαλέσουν αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο για 473.000 φορολογούμενους, για 124.000 ΑΦΜ δεν θα υπάρξει η παραμικρή μεταβολή ενώ για 138.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ. Με το νέο σύστημα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χάσουν σειρά επιδομάτων συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα επιστρέψουν στην κοινωνία είτε με αύξηση του ύψους των επιδομάτων, είτε των δικαιούχων.

Θεοχάρης: Ολιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη το νομοσχέδιο έχει ένα χαρακτήρα ολιστικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και λαμβάνονται 4 πρωτοβουλίες για τη μείωση της χρήσης των μετρητών:
• Υποχρεωτική αγοραπωλησιών ακινήτων με τραπεζικά μέτρα πληρωμής
• Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας
• Αυστηρότερες κυρώσεις για συναλλαγές με μετρητά πάνω από 500 ευρώ
• Υποχρέωση ηλεκτρονικής πληρωμής σχετικά με ΕΦΚ
Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα ισχύσει για τους αγρότες και τους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν μέχρι 2 εργοδότες.
Το τεκμαρτό εισόδημα θα μειώνεται για τους νέους επαγγελματίες (100% μείωση για τα πρώτα τρία χρόνια) για τα άτομα με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη από 80%
Σχετικά με την φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών επεσήμανε ότι «συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αφενός», και «εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών αφετέρου», καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα στις πλάτες λίγων.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη «βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια».
«Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των “μπλοκάκηδων” που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης