Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης (ΥΠΕΘΟ) στη Handelsblatt: Η επενδυτική βαθμίδα είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Χατζηδάκης (ΥΠΕΘΟ) στη Handelsblatt: Η επενδυτική βαθμίδα είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαμόρφωση των κανόνων
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt την Τρίτη o Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «βλέπουμε την αναβάθμιση ως ένδειξη εμπιστοσύνης, αλλά κυρίως ως υποχρέωση να τηρήσουμε τη συνετή δημοσιονομική και οικονομική μας πολιτική».
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη ανάπτυξη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να φτάσει το 2,4% φέτος και το 3% τον επόμενο χρόνο, εκτίμησε ο Υπουργός, με κύριους μοχλούς τον τουρισμό, την αύξηση των εξαγωγών και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Μειώσαμε τους φόρους για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 22% και μειώσαμε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Με τις μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά εργασίας ενισχύσαμε την προστασία των εργαζομένων και συγχρόνως βελτιώσαμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας», τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν προσφέρουμε μόνο το σωστό μείγμα πολιτικής για τους επενδυτές, αλλά και πολιτική σταθερότητα».

Screenshot_2023-10-24_171624.png

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαμόρφωση των κανόνων, ώστε και τα κράτη-μέλη να έχουν περιθώρια για κρατικές επενδύσεις, θέση που υποστηρίζουν και άλλες χώρες.
Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την μέτρηση των ελλειμμάτων, άποψη που υποστηρίζουν και άλλες χώρες-μέλη, όπως η Πολωνία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία. «Δεν πρέπει να τιμωρούμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ότι ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, διατήρησε το δημοσιονομικό της έλλειμμα υπό έλεγχο, πετυχαίνοντας ταχεία μείωση του χρέους τα τελευταία χρόνια.
Προέβλεψε ότι θα έχει μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 από 206,3% το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης