Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκρέκας: Μείωση τιμών σε 213 προϊόντα στα ράφια, στόχος να υπερβούν τα 500 – Η μελέτη του ΥΠΑΝ και μέτρα

Σκρέκας: Μείωση τιμών σε 213 προϊόντα στα ράφια, στόχος να υπερβούν τα 500 – Η μελέτη του ΥΠΑΝ και μέτρα
Το υπουργείο Ανάπτυξης διενεργεί μια μελέτη για το ποια προϊόντα που πωλούνται στην ελληνική αγορά έχουν μεγάλη διαφορά στην τιμή συγκριτικά με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ανέφερε ο Κ. Σκρέκας
Σχετικά Άρθρα
«Τα πρώτα δειλά βήματα έχουν αρχίσει να φαίνονται όχι, βέβαια, στην τσέπη του νοικοκυριού. Νομίζω το επόμενο διάστημα θα φανεί ακόμα περισσότερο», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, μιλώντας για την ακρίβεια και τα μέτρα της κυβέρνησης , αλλά και τις ενέργειες κατά της αισχροκέρδειας σε βασικά καταναλωτικά είδη.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε πως «θα προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και την ελληνική οικογένεια και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό» και αναφέρθηκε στο τετράπτυχο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, λέγοντας «πρώτον με τη στήριξη του εισοδήματος, δεύτερον με τον έλεγχο της αγοράς και την πάταξη της αισχροκέρδειας, τρίτον με την τόνωση του ανταγωνισμού και τέταρτον με την ενδυνάμωση του καταναλωτή».

Μέτρα και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης διενεργεί μια μελέτη για το ποια προϊόντα που πωλούνται στην ελληνική αγορά έχουν μεγάλη διαφορά στην τιμή συγκριτικά με τις άλλες χώρες στην ΕΕ.
Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε πως εφόσον οι εξηγήσεις που θα λάβουν δεν είναι θα δικαιολογημένες, τότε θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.
«Εφόσον δούμε ότι δεν προσαρμοστούν στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού, θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε ισχυρά μέτρα και βεβαίως, περιμένουμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να λάβει και εκείνη να λάβει μέτρα πέρα από τις διαπιστώσεις», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης περιμένουν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα όπου χρειάζεται.

Μείωση τιμών σε 213 προϊόντα στα ράφια

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής» με ειδική σήμανση στο ράφι από το τέλος του Οκτωβρίου (οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετέχουν θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 την έγγραφη δέσμευση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19 Σεπτεμβρίου),  λέγοντας πως «τους δίνουμε λοιπόν την ευκαιρία να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους για τουλάχιστον έξι μήνες και για τουλάχιστον 5% το επόμενο διάστημα στο ράφι, ώστε να βοηθήσουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Μια πρωτοβουλία στην οποία έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί 213 προϊόντα εταιρειών μεταξύ των οποίων και πολυεθνικών».
Υπογράμμισε πως για πρώτη φορά οι προμηθευτές δεσμεύονται για μόνιμη μείωση τιμής, λέγοντας πως «αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει λάβει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».
Μάλιστα, έκανε λόγο για μέτρο έχει ήδη απτά αποτελέσματα.
Όπως σημείωσε ο υπουργός για τη μείωση τιμών , «έχουμε 213 διαφορετικά προϊόντα και ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 500 προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου δεν θα σταθεροποιηθούν απλά οι τιμές, αλλά θα μειωθούν οι τιμές για τουλάχιστον έξι μήνες και τουλάχιστον 5%. Βλέπουμε ότι οι μειώσεις ξεκινάνε από 5% και μπορούν να φτάσουν μέχρι και 12%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης