Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανούσια κίνηση - Σε επενδυτική βαθμίδα η παραπληγική Ελλάδα, με 404 δισ χρέος, οφειλές 630 δισ με τα χειρότερα επιτόκια δανεισμού

Ανούσια κίνηση - Σε επενδυτική βαθμίδα η παραπληγική Ελλάδα, με 404 δισ χρέος, οφειλές 630 δισ με τα χειρότερα επιτόκια δανεισμού
Γιατί η Ελλάδα με 45 δισεκ. ελεύθερα διαπραγματεύσιμου χρέους έχει την δεύτερη χειρότερη απόδοση στην ευρωζώνη ή γιατί δανείζεται με το δεύτερο χειρότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη;
Η παραπληγική ελληνική οικονομία - το παραπληγικό σαλιγκάρι - αναβαθμίστηκε για 3η φορά σε επενδυτική βαθμίδα ή BBB- με σταθερές προοπτικές.
Προηγήθηκαν η Scope, η DBRS και στις 20 Οκτωβρίου 2023 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s και θα ακολουθήσει η Fitch την 1η Δεκεμβρίου 2023...
Η αναβάθμιση αυτή είναι παρωχημένη, ανούσια και στα όρια της επικινδυνότητας εξέλιξη που ωστόσο δεν θα έχει καμία επίδραση στα ομόλογα και στο χρηματιστήριο…
Η Ελλάδα παρ΄ ότι έχει μόλις 45 δισεκ. ελεύθερα διαπραγματεύσιμο χρέος σε σύνολο 404,6 δισεκ. ευρώ δανείζεται με το δεύτερο χειρότερο επιτόκιο της ευρωζώνης (4,33%) και μόνο η Ιταλία μας περνάει όπου το χρέος της ωστόσο φθάνει τα 2,9 τρισεκ. (4,92%)….

Γιατί είναι ανούσια η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας;

Με όρους επικοινωνιακού show η αναβάθμιση έχει νόημα, προέρχεται από δύο φάσεις χρεοκοπίας και για ορισμένους η οικονομία αναστήθηκε…
Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποτακτικό Πεκινουά στον αμερικανικό παράγοντα και παίρνει και ανούσιες επιβραβεύσεις...

Ωστόσο όλο αυτό είναι τεχνητά κατασκευασμένο δημιούργημα… αλλά ας δούμε πως…
Σε σύνολο χρέους 404,6 δισεκ. το χρέος που ανήκει σε ιδιώτες σε πραγματικούς όρους και εξαιρώντας τα 11,8 δισεκ. έντοκα γραμμάτια που συνεχώς εκδίδονται είναι 45 δισεκ.
Η ΕΚΤ κατέχει άλλα 40 δισεκ. που αγόρασε από τις δευτερογενείς αγορές.
Έχει αξία να αναφερθεί ότι με το τοξικό πρόγραμμα Πανδημίας η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα 40 δισεκ. παρ΄ ότι ήταν junk bond.
Η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια αλλά με πρόσχημα την πανδημία του Covid 19 είπαν να αποδειχθούν τα ελληνικά ομόλογα…
Έτσι η Ελλάδα απολάμβανε μια άτυπη ποσοτική χαλάρωση και η ΕΚΤ αγόραζε ελληνικά ομόλογα ωσάν να είχαν επενδυτική βαθμίδα.
Θυμίζουμε ότι λόγω αυτής της εκτρωματικής νομισματικής πολιτικής το ελληνικό 10ετές ομόλογο έφθασε να έχει απόδοση 0,55%, η Ελλάδα δανειζόταν στα 10ετή ομόλογα με επιτόκια 0,55%... αυτό είναι παράνοια... προφανώς... σήμερα δανείζεται στο 4,33%
Οπότε η επίσημη επενδυτική βαθμίδα που δόθηκε από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και από την Standard and Poor’s στις 20 Οκτωβρίου ήρθαν ετεροχρονισμένα…
Πάντως για την ιστορία πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα χρωστάει
404,6 δισεκ. το κρατικό χρέος
80 δισεκ. τα NPEs που ταλανίζουν την κοινωνία
108 δισεκ. υποχρεώσεις πολιτών σε εφορίες
38 δισεκ. υποχρεώσεις πολιτών σε ΕΦΚΑ
Συνολικό άθροισμα 630 δισεκ. ευρώ…

Γιατί είναι επικίνδυνη η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα;

Δεν αποδεχόμαστε την επιχειρηματολογία της πληρωμένης με 28.000 – 30.000 ευρώ έκθεσης της Standard and Poor’s ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.
Οι οίκοι αξιολόγησης αποφάσισαν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα – πέραν από διάφορες σκοπιμότητες – και γιατί δεν παίρνουν ρίσκο με την Ελλάδα.
Η αναβάθμιση επί της ουσίας με όρους ρίσκου αφορά 45 δισεκ. ελληνικού χρέους.
Οπότε η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει για 45 δισεκ.
Ποιο είναι όμως το πρόβλημα;

Η Ελλάδα με 404,6 δισεκ. χρέους και κυρίως ενός εκτρωματικού μοντέλου ανάπτυξης που στηρίζεται σε δανεικά και παροχές 46 -47 δισεκ. ευρώ θα αξιολογείται με μεγάλη αυστηρότητα από εδώ και πέραν.
Όσο ήταν κάτω από την κλίμακα αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδα και λάθη συγχωρούνταν.
Τώρα τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι πολύ αυστηρότερα ….
Η Ελλάδα των δανεικών, της παροχολογίας και της πιστωτικής στασιμότητας... δεν έχει βελτιωθεί είναι κατασκευασμένη βελτίωση

Γιατί η Ελλάδα με 45 δισεκ. ελεύθερα διαπραγματεύσιμου χρέους έχει την δεύτερη χειρότερη απόδοση στην ευρωζώνη ή γιατί δανείζεται με το δεύτερο χειρότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη;

Τι δεν πάει καλά;
Μια χώρα με 404,6 δισεκ. χρέους, αλλά μόλις 45 δισεκ. να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο – αφαιρούμε έντοκα γραμμάτια και τα 40 δισεκ. ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ – δεν νοείται να έχει το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού στην ευρωζώνη.
Αυτό δείχνει ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται και δεν θα εμπιστευτούν την Ελλάδα…
Με όρους επιτοκίων δεν βλέπουμε σύγκλιση στα spreads ότι είδαμε… είδαμε…
Με όρους χρηματιστηρίου έχουμε αναλύσει ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν έχει κανένα νόημα.
Θα δούμε πολύ αίμα να ρέει στο ελληνικό χρηματιστήριο… οι 950 μονάδες είναι ορατές και θα τις δουν όλοι… αλλά τότε θα είναι αργά…
Μόνο ένα γεγονός θα έχει αξία για το ελληνικό χρηματιστήριο η μετατροπής της από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά με βάση την Morgan Stanley Capital International.

Συμπέρασμα

Η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα είναι γεγονός όχι για ενθουσιασμό.
Ενθουσιάζονται οι αφελείς και οι ανόητοι... και οι πολιτικοί που ξέρουν καλά την τέχνη της παραπλάνησης. 
Είναι περίοδος προβληματισμού.
Το ρίσκο και η επικινδυνότητα για την Ελλάδα έχουν αυξηθεί…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης