Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης (ΜέΡΑ 25): Γραμμένο από τα funds το σχέδιο Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια - Τοκογλυφία με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Βαρουφάκης (ΜέΡΑ 25): Γραμμένο από τα funds το σχέδιο Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια - Τοκογλυφία με τις ευλογίες της κυβέρνησης
Κοροϊδία και νόμιμη τοκογλυφία με τις ευλογίες της κυβέρνησης…
Γενναίες δεκατέσσερις περνά την κυβέρνηση και δη τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Kωστή Χατζηδάκη το ΜέΡΑ 25 του οικονομολόγου και πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σχετικά, «το νέο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια είναι νόμιμη τοκογλυφία…»
«Από αυτά που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Χατζηδάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι σαφές ότι πρόκειται για νομοσχέδιο γραμμένο από τα funds: ο δανειολήπτης αναγνωρίζει το σύνολο της οφειλής προς το αρπακτικό ταμείο, και αν είναι ευάλωτος, θα τυγχάνει κάποιου κουρέματος, που μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 60%.
Όπου ευάλωτος δανειολήπτης ορίζεται κάποιος με ετήσιο εισόδημα έως 7 χιλ. ευρώ!
Είναι αντιληπτό πως πρόκειται για απόλυτη κοροϊδία, ακόμα κι αν δεν λάβουμε υπόψη ότι παρέχεται στα funds η δυνατότητα να προσβάλουν την αίτηση του δανειολήπτη στα δικαστήρια αμφισβητώντας - για παράδειγμα - το γεγονός ότι ο οφειλέτης είναι πράγματι ευάλωτος!» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση…
Στη συνέχεια, λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, «επαναλαμβάνουμε ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να αναγνωρίσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας της οφειλής προς το fund, ασχέτως με τα ποσά αποπληρωμής που έχει ο ίδιος καταβάλει μέσα στα χρόνια και βέβαια, ασχέτως του πραγματικού ποσού με το οποίο το αρπακτικό ταμείο απόκτησε το κόκκινο δάνειο.
Για παράδειγμα, ένα κόκκινο δάνειο ονομαστικής αξίας 100 χιλ. ευρώ, το οποίο αποκτήθηκε από αρπακτικό ταμείο για 5 χιλ ευρώ, ακόμα και 60% κούρεμα να γίνει επί της ονομαστικής αξίας, δηλαδή η οφειλή των 100 χιλ ευρώ να γίνει 40 χιλ ευρώ, πάλι το fund έχει κέρδος 800%!
Εν ολίγοις, δεν είναι ένα νομοσχέδιο που θα ωφελήσει τους δανειολήπτες, αλλά τα funds!».
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο θα θεσπίζει τη δυνατότητα σε μη πιστωτικά ιδρύματα να χορηγούν στεγαστικά δάνεια αναχρηματοδότησης των παλαιών, κόκκινων δανείων.
Με απλά λόγια, αυτό συνιστά νομότυπη τοκογλυφία και νέα φάκα για τους δανειολήπτες.
Πάλι, η αναγνώριση του συνόλου της ονομαστικής αξίας της οφειλής είναι ο λάκκος της φάβας.
Ο δανειολήπτης την αναγνωρίζει, δανείζεται αυτό το ποσό από τους νομότυπους τοκογλύφους, τα δίνει στο fund που αγόρασε το δάνειο στο 5% της αξίας του, και χρωστά εκ νέου το σύνολο της οφειλής στον «νέο φορέα» των νομότυπων τοκογλύφων, έχοντας το σπίτι του υποθηκευμένο σε αυτούς.
«Μπροστά στις αγοραίες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια που προωθεί η Μητσοτάκης Α.Ε., το ΜέΡΑ25 αντιτάσσει την μόνη βιώσιμη λύση: σχέδιο κοινωνικής, δημόσιας διαχείρισης του ζητήματος των κόκκινων δανείων, με την ίδρυση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης τους, κατάργηση των πλειστηριασμών, απαγόρευση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα funds και μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας νοικοκυριών, μικρομεσαίων επαγγελματιών, αγροτών.
Οτιδήποτε άλλο απλώς δημιουργεί υπερκέρδη για τους ελάχιστους, δυστυχία και ξεσπίτωμα για τους πολλούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης