Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περνά στην αντεπίθεση ο Χατζηδάκης (ΥΠΕΘΟ): «Μπλόκο» με νομοθετική ρύθμιση στα αναδρομικά των δικαστών

Περνά στην αντεπίθεση ο Χατζηδάκης (ΥΠΕΘΟ): «Μπλόκο» με νομοθετική ρύθμιση στα αναδρομικά των δικαστών
Ελεγκτικό Συνέδριο: Η απόφαση για τις συντάξεις δικαστών δεν αφορά μόνον 3 προσφεύγοντες
Σχετικά Άρθρα
Στην αντεπίθεση για τα αναδρομικά των δικαστών περνά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, βάζοντας μπλόκο με νομοθετική ρύθμιση στις αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, έρχεται πρωτοβουλία για την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, με αφορμή τις εξελίξεις και τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.
Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Τι είχε προηγηθεί...

Και ενώ τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν για την απόφαση - βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την  επαναφορά των συντάξεων των δικαστών σε επίπεδα προ του 2012, το ίδιο το Ελεγκτικό συνέδριο ήρθε να διευκρινίσει πως η απόφαση της Ολομέλειας, είναι πιλοτική και δεν αφορά δηλαδή μόνο τους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές.
«Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων», τονίζεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο στο οποίο παράλληλα σημειώνεται ότι η πιλοτική αυτή απόφαση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει την απόφαση του Μισθοδικείου.
Όπως μάλιστα υπενθυμίζει η ανακοίνωση, το Μισθοδικείο «όταν δικάζει μεταξύ άλλων διαφορές από συντάξεις δικαστικών λειτουργών, συγκροτείται κατά πλειοψηφία από μη δικαστικούς λειτουργούς»
Η δημοσιοποίηση των τριών αποφάσεων (1330 έως 1332/2023), ανοίγουν το δρόμο για διεκδικήσεις εκατοντάδων δικαστικών λειτουργών που έχουν ήδη προσφύγει ή και άλλων που θα το κάνουν το επόμενο διάστημα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Για το θέμα τοποθετήθηκε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος δήλωσε σχετιικά ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα.
Η δήλωση του:
«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη.
Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.
Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Εκκρεμούν 400 παρόμοιες προσφυγές 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες εκκρεμούν ήδη περίπου 400 παρόμοιες προσφυγές συνταξιούχων δικαστών.
Νομικοί κύκλοι τόνιζαν μάλιστα πως όλοι οι συνταξιούχοι δικαστές (συνολικά γύρω στις 4.500) που βγήκαν στη σύνταξη είτε πριν είτε μετά το νόμο Κατρούγκαλου, μπορούν να ζητήσουν από τον ΕΦΚΑ κανονιστική πράξη για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους σε βάθος τριετίας. Τυχόν σιωπηρή άρνηση στο αίτημά τους, θα προσβάλλεται με έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου αναμένεται ανάλογη θετική για αυτούς απόφαση.
Στην ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνεται πάντως ότι « η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο».
Σύμφωνα με την άποψη της μειοψηφίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς, θα χρειαστεί προθεσμία ενός έτους η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εκτέλεση της απόφασης λόγω του δημοσιονομικού κόστους που αυτή θα επιφέρει.

Τι είχαν πει Γεωργιάδης, Μαρινάκης 

Την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αναδρομικές συντάξεις στους δικαστικούς είχε σχολιάσε με καυστικό τρόπο ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η απόφαση αφορά τους τρεις. Δεν αφορά όλους», ανέφερε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης για να προσθέσει αμέσως μετά: «Προφανώς και ανοίγει η πόρτα για να προσφύγουν χιλιάδες άλλοι να θελήσουν να κάνουν μια τέτοιου τύπου διαδικασία. Αν με ρωτάτε ως αρμόδιος υπουργός να εισηγηθώ μια γενική νομοθετική ρύθμιση, σας λέω απερίφραστα, όχι. Όχι μόνο για δημοσιονομικούς λόγους, θέλω να είμαι ειλικρινής. Αυτή η απόφαση αφορά τους δικαστές. Και τους βουλευτές. Ένα κεφάλαιο είναι το δημοσιονομικό, ωστόσο πέραν του δημοσιονομικού κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι τελείως ανήθικο αυτό που έγινε. Είναι παντελώς ανήθικο. Δηλαδή κάποιοι στην Ελλάδα εισηγούνται να είναι συνταγματικές οι περικοπές όλων των υπολοίπων Ελλήνων πλην των δικαστών και των βουλευτών. Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι ανήθικο», είπε ξεκάθαρα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Καθησύχαζε ο Μαρινάκης: Κανένα ζήτημα δημοσιονομικής ανησυχίας

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά δύο προσφυγόντες και μόνο αυτούς, άρα δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επέκτασης ή ευρύτερης δημοσιονομικής ανησυχίας, τόνισε την ίδια μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκηςο οποίος τυχαίνει μάλιστα να είναι και νομικός.
Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως «έχει ψηφιστεί σχετικά να μην γίνει διεκδίκηση από αυτούς, σεβόμενοι τα προβλήματα που κλήθηκε η κοινωνία να πληρώσει» ενώ για τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «δεν υπάρχει ζήτημα μη σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης συνολικά». Σημείωσε ακόμη πως «για την ελληνική υβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης