Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Στήνονται ειδικά φορο-γραφεία ενίσχυσης των επενδύσεων - Θα παράσχουν πληροφορίες και συμβουλές για φορολογικά θέματα

ΑΑΔΕ: Στήνονται ειδικά φορο-γραφεία ενίσχυσης των επενδύσεων - Θα παράσχουν πληροφορίες και συμβουλές για φορολογικά θέματα
Στόχος είναι η δημιουργία καθαρού και φιλικού περιβάλλοντος για Έλληνες και ξένους επενδυτές
Ειδικά γραφεία που θα δίνουν πληροφορίες, διευκρινίσεις και συμβουλές για φορολογικά ζητήματα σε όσους σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα συστήνει η ΑΑΔΕ για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Στόχος είναι η δημιουργία καθαρού και φιλικού περιβάλλοντος για Έλληνες και ξένους επενδυτές πράγμα που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της απασχόλησης και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει την διάθεση πόρων ύψους 12,1 δισ. ευρώ για επενδύσεις το 2024 εκ των οποίων 8,5 δις. ευρώ θα έρθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή συστήνεται γραφείο υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας και δημιουργείται ειδικό τμήμα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ με οδηγίες σε ελληνικά και αγγλικά.
Επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. έχει συστήσει στην ΑΑΔΕ να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικού γραφείου πληροφόρησης και συμβουλευτικής για φορολογικά ζητήματα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα γραφεία λειτουργούν ήδη στην Ε.Ε με σημαντικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα οι αρμοδιότητες του του γραφείου υποστήριξης επενδύσεων είναι:

- Η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων σε υποψήφιους επενδυτές, καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αυτούς, που αφορούν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με θέματα αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ, καθώς και στις αντίστοιχες διαδικασίες.
Δηλαδή θα ενημερώνει για τις μορφές εταιρειών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε μία, τις φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμα και απλά θέματα χορήγησης ΑΦΜ και τη σύσταση εταιρείας.

- Η μελέτη προτάσεων και η υποβολή εισηγήσεων για τη νομοθετική ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, που επηρεάζουν τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και η υποβολή προτάσεων για την προσαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου, από κοινού με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας

- Η ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, πληροφοριών και οδηγιών προς τους υποψήφιους επενδυτές, για την έγκαιρη και έγκυρη διάχυση της πληροφόρησης

- Η διαβούλευση με επιχειρηματικούς φορείς της αγοράς για τον εντοπισμό προβλημάτων και η υποβολή προτάσεων διόρθωσης των σχετικών αδυναμιών, είτε αυτές άπτονται του θεσμικού πλαισίου, είτε των διαδικασιών.

- Ο συντονισμός των αρμόδιων Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, για την επίλυση θεμάτων, που προκύπτουν σχετικά με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και για την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσής τους.

- Η άντληση σχετικής πληροφόρησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών ή άλλων Φορέων.

- Η διοργάνωση συναντήσεων με στελέχη συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων για την ανταλλαγή απόψεων, στα πλαίσια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της δημιουργίας φιλικού κλίματος μεταξύ της ΑΑΔΕ και των επιχειρηματιών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης