Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συστάσεις ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Αντιμετωπίστε τις καθυστερήσεις στα δικαστήρια, στη γραφειοκρατία και στα εμπόδια των επενδύσεων

Συστάσεις ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Αντιμετωπίστε τις καθυστερήσεις στα δικαστήρια, στη γραφειοκρατία και στα εμπόδια των επενδύσεων
Τι συστήνει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, ειδικά στους τομείς της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Σημαντικές υστερήσεις στη Δικαιοσύνη, στην αγορά, στον τραπεζικό τομέα, στην ψηφιακή μετάβαση αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ στην φετινή του έκδοση για την Ελλάδα, αν και παραδέχεται ότι έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις.

Μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις είναι θετικές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ανταπόκριση του δικαστικού συστήματος.
Η ελληνική οικονομία κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις με χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης, παρασύροντας τη συνολική παραγωγικότητα.
Ο ανταγωνισμός τιμών παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές, ενώ οι κανονιστικές επιβαρύνσεις για τη λειτουργία σε ορισμένους βασικούς τομείς και την εκ νέου ανάπτυξη της γης εμποδίζουν τους νεοεισερχόμενους.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.
Οι εργαζόμενοι αλλάζουν δουλειά λιγότερο συχνά από ό,τι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσει από πολλούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους.

Η σύσταση

- Βελτιώστε την αποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος απλοποιώντας τις διοικητικές διαδικασίες και κοινοποιώντας τα οφέλη των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών.
- Μειώστε τους φραγμούς εισόδου, δίνοντας προτεραιότητα στις επαγγελματικές υπηρεσίες και απλοποιήστε τους κανόνες χωροθέτησης γης.
- Αυξήστε τη συμμετοχή σε ποιοτικές πολιτικές ενεργούς αγοράς εργασίας και κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων όλων των τομέων και περιοχών που επηρεάζονται από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Ψηφιακή μετάβαση

Οι δημόσιες υπηρεσίες ψηφιοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, αλλά η πρόοδος στον ιδιωτικό τομέα είναι πιο αργή λόγω των αδύναμων επενδύσεων σε εξοπλισμό, λογισμικό, κατάρτιση και οργάνωση, ιδίως μεταξύ των πολλών μικρών επιχειρήσεων.

Η σύσταση

- Σταδιακή μείωση της απόσυρσης των κοινωνικών παροχών για όσους εισέρχονται στην εργασία και καθιέρωση επιδομάτων εντός της εργασίας για τους χαμηλόμισθους.
- Προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην αμειβόμενη απασχόληση ενθαρρύνοντας την παροχή πιο ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας.
- Βελτίωση κινήτρων για την πρόσληψη νέων εργαζομένων με περιορισμένη εμπειρία, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για νέες προσλήψεις.

Ενσωμάτωση, κοινωνική προστασία και γήρανση

Η φτώχεια, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και των ανέργων, είναι υψηλή, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ.
Η ανισότητα περιορίζεται κυρίως μέσω των συντάξεων.
Οι μεταφορές από το κράτος μειώνουν τη φτώχεια αλλά δεν αντιμετωπίζουν τα εμπόδια για την είσοδο στην εργασία.
Οι μεταρρυθμίσεις της οικογενειακής πολιτικής βελτιώνουν την υποστήριξη, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με πολλές χώρες του ΟΟΣΑ.
Τα ποσοστά απασχόλησης, ιδίως για τις γυναίκες και τους νέους, παραμένουν χαμηλά.

Κλιματική μετάβαση

Οι εκπομπές GHG έχουν μειωθεί, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος.
Η οικονομία της Ελλάδας είναι εντάσεως άνθρακα από τις περισσότερες οικονομίες του ΟΟΣΑ.
Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές και την προσαρμογή της χρήσης ενέργειας, για την υλοποίηση των οποίων λαμβάνει μέτρα το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Greece 2.0.
Οι τιμές του άνθρακα είναι υψηλές κατά μέσο όρο αλλά κατακερματισμένες μεταξύ των χρήσεων καυσίμου.
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των παλαιότερων κατοικιών θα συμβάλει στη συγκράτηση της κατανάλωσης ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών και στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

Η σύσταση

- Μόλις σταθεροποιηθούν οι τιμές της αγοράς ενέργειας, αυξήστε σταδιακά τις τιμές για τις εκπομπές που δεν καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ σε ένα κατώτατο όριο που είναι συνεπές με την επίτευξη του καθαρού μηδενός.
- Υποβολή χρονοδιαγράμματος αυστηρότερων ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης, που θα εφαρμοστούν σε όλα τα υπάρχοντα κτίρια έως το 2050.
- Ουσιαστική υψηλών προδιαγραφών υποστήριξη για ανακαινίσεις, με τη χρήση μεγαλύτερης ιδιωτικής χρηματοδότησης μέσω επιδοτούμενων από τόκους δανείων που μπορούν να αποπληρωθούν μέσω εξοικονόμησης ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης