Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκάλυψη: Πώς το έργο των 515 εκατ. ευρώ για την έκδοση των ταυτοτήτων μειώθηκε στα 66 εκατ. με τον ΦΠΑ

Αποκάλυψη: Πώς το έργο των 515 εκατ. ευρώ για την έκδοση των ταυτοτήτων μειώθηκε στα 66 εκατ. με τον ΦΠΑ
Το BN φέρνει στο φώς όλο το οικονομικό παρασκήνιο όπως και τη σωτήρια απόφαση για τους φορολογούμενους που γλίτωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ
Σχεδόν 10 φορές πιο χαμηλό είναι το κόστος για την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων, των διαβατηρίων και των εγγράφων ασφαλείας για το Ελληνικό Κράτος.
Το BN φέρνει στο φώς όλο το οικονομικό παρασκήνιο όπως και τη σωτήρια απόφαση για τους φορολογούμενους που γλίτωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όταν δύο διαγωνισμοί  είχαν προσδιορίσει το κόστος των υπηρεσιών για τις εταιρείες σε 515 εκατ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ για να αναλάβουν την έκδοση εγγράφων ασφαλείας όπως είναι οι νέες αστυνομικές  ταυτότητες , η έκδοση διαβατηρίων και τα διπλώματα οδήγησης.
Σήμερα η έκδοση των νέων ταυτοτήτων και των διαβατηρίων κοστίζει στα κρατικά ταμεία μόλις 66 εκατ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.

Η  απόφαση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος λόγω της αναγκαιότητας της χώρας να βελτιώσει τα έγραφα ασφαλείας όπως είναι οι αστυνομικές ταυτότητες  που αποτελεί το πιο ουσιαστικό έγγραφο ασφαλείας της έκδοσης των διαβατηρίων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε κατηγορηματικά σε όλες της κυβερνήσεις ότι από τον Αύγουστο του 2026  οι πολίτες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες της Ε.Ε αν δεν αντικατασταθεί η σημερινή αστυνομική ταυτότητα του 1960 με ένα ασφαλές  δημόσιο έγγραφο.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι ΗΠΑ με το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει σαφές  ότι η Ελλάδα  θα αποχωρήσει από  το πρόγραμμα VISA waiver με αρνητικές  επιπτώσεις για τη χώρα.
Τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν τον  πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, διαβλέποντας τις δυσκολίες του  διαγωνισμού στην  ενεργοποίηση  της σύμβασης του Ελληνικού κράτους με την εταιρεία «ΤΟΠΠΑΝ ΕΛΛΑΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ Α.Ε.»  η οποία έχει αναλάβει αντίστοιχες υπηρεσίες όπως της  έκδοσης των διαβατηρίων από το 2006 με όλες τις κυβερνήσεις.  
Από την αρχική σύμβαση μέχρι σήμερα οι προηγούμενοι υπουργοί την αξιοποιούσαν και έδιναν τη δυνατότητα να συνεχίσει το έργο της  για την έκδοση διαβατηρίων που αποτελούν ένα ασφαλές δημόσιο έγγραφο.
Όμως η έκδοση του διαβατηρίου απαιτούσε την αξιοποίηση της απαρχαιωμένης  αστυνομικής ταυτότητας που δεν τηρούσε καμία προδιαγραφή ασφαλείας όταν  ήταν εύκολο  να πλαστογραφηθεί  από επιτήδειους.

Πώς ήρθε η έκδοση της  αστυνομικής ταυτότητας σε σχήμα κάρτας....
 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρώην υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος , ενεργοποίησε τη σύμβαση με την «ΤΟΠΠΑΝ» για 2  χρόνια με τη δυνατότητα ανανέωσης  για 1,5 χρόνο με την εταιρεία εκτύπωσης να αναλαμβάνει επιπλέον την υποχρέωση για τη νέα  ασφαλή αστυνομική ταυτότητα όταν ο διαγωνισμός ήταν στο ..αέρα.
Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση διαβατηρίων, εγγράφων ασφαλείας, τα διπλώματα οδήγησης και τις άδειες παραμονής των μεταναστών.
Η νέα σύμβαση αφού συμπεριέλαβε και την αστυνομική ταυτότητα απαιτούσε τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων χωρίς  το Ελληνικό Δημόσιο να αυξήσει το τίμημα  για την εταιρεία.
Ωστόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επι Τάκη Θεοδωρικάκου αποδέχθηκε να πληρώσει ο πολίτης 10 ευρώ για την εκτύπωση της φωτογραφίας με το  ποσό να κατευθύνεται στα κρατικά ταμεία. Δηλαδή το Δημόσιο από τη σύμβαση θα εισπράξει  το  ποσό των 100  εκατ. ευρώ για το σύνολο  της εκτύπωσης  των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων.
Το ΒΝ φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά το πραγματικό κόστος της σύμβασης που είναι τα 66 εκατ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ ενώ  δημοσιεύματα  το είχαν  προσδιορίσει στα 100  εκατ ευρώ κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.    
Στέλεχος εταιρείας που παρακολουθεί τη σχετική διαδικασία δεν έκρυψε ότι «πικράθηκε» από τις εξελίξεις διότι οι ενδιαφερόμενοι θέλουν το τίμημα να παραμένει στα 515 εκατ. ευρώ αλλά φαντάζει δύσκολο όταν οι τιμές θα συγκριθούν με τη σύμβαση που τρέχει ήδη με την εταιρεία «ΤΟΠΠΑΝ».
 
Δεν τους έφταναν  τα 515 εκατ  ευρώ - Γιατί  καθυστέρησε ο δεύτερος  διαγωνισμός
 
Ο τελευταίος διαγωνισμός ακυρώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Νομικού  Συμβουλίου του Κράτους  διότι είχε άλλαξε σημαντικός όρος της  προκήρυξης  που ήταν η έκδοση διαβατηρίων να επεκτείνεται σε 10 χρόνια από 5 χρόνια  που προέβλεπε η αρχική  προκήρυξη με τις εταιρείες  να λένε για δυσμενή οικονομική μεταβολή.    
Η δημοσιοποίηση της οικονομικής ιστορίας θα προβληματίσει τους αρμόδιους για τη νέα σύμβαση διότι η έκδοση της νέας ταυτότητας ασφαλείας τυπώνεται με «ψίχουλα» σε σχέση με το ποσό «μαμούθ» των 515 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων του ενός εκατομμυρίου πολιτών.  Οι πολίτες πρέπει να έχουν στα χέρια τους τη νέα ταυτότητα για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και για την έκδοση Διαβατηρίου για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και σε χώρες  της Ε.Ε. μέχρι  τον Αύγουστο του 2026  

Ο πρώτος διαγωνισμός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε επί κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ανέδειξε  κάποιο ανάδοχο με  την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με  υπουργό  τον  κ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να θέτει σε εφαρμογή νέο διαγωνισμό, ο οποίος πάει με ρυθμούς  χελώνας. Με δεδομένο ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αξιοποιούν ένδικα μέσα όταν αποκλείονται από διαγωνισμούς  του Δημοσίου με αποτέλεσμα ο χρόνος να χάνεται με ενστάσεις και άλλες  διαδικασίες.         

«Τοππαν Ελλάς Εκτυπώσεις ΑΕ.»   


Η εταιρεία εκπροσωπείται από τον κ Ηλία Σαμαρά , ο οποίος το 1993 ανακάλυψε  νέο σύστημα εκτύπωσης  ασφαλείας κρατικών εγγράφων. Η  καινοτομία  προσέλκυσε  το ενδιαφέρων  της Ιαπωνικής εταιρείας «Toppan» και  αποδέχθηκε  να τους εκπροσωπεί  στην χώρα μας ο κ. Ηλίας  Σαμαράς απόφοιτος  του Ε.Μ.Π , ο οποίος  έλαβε υποτροφία  από το MIT.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης