Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ειδικά κέντρα κρούσης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των 105 δισεκ. οφειλών

Ειδικά κέντρα κρούσης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των 105 δισεκ. οφειλών
«Στενό μαρκάρισμα» στους μεγάλους οφειλέτες
Δύο νέα Εισπρακτικά Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα επιδοθούν στο κυνηγητό των φορολογούμενων που αφήνουν απλήρωτους φόρους και με βάση το οικονομικό προφίλ τους και το ύψος της οφειλής θα προχωρούν στην επιβολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων συγκροτεί η ΑΑΔΕ.
Στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που φθάνουν τα 105 δις. ευρώ, πράγμα που θα δώσει ανάσες στα κρατικά ταμεία σε μία περίοδο που εντείνονται οι πιέσεις στο κρατικό προϋπολογισμό λόγω των αυξημένων δαπανών για την κρατική αρωγή στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Σύμφωνα με το προγραμματισμό της ΑΑΔΕ το Εισπρακτικό Κέντρο της Αθήνας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την ερχόμενη Δευτέρα και τον Ιανουάριο του 2024 θα πάρει σειρά το Εισπρακτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο των δύο νέων εισπρακτικών μηχανισμών θα μπουν οι μεγαλο-οφειλέτες με «κόκκινα» φορολογικά χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και οι οποίοι αποτελούν το 0,2% του συνόλου των οφειλετών.
Τα κέντρα θα είναι εξοπλισμένα με το «Eispraxis» που θα τους δώσει τη δυνατότητα καταγραφής του προφίλ του κάθε οφειλέτη μέσω της πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.). Επίσης θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).
Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών.
Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ οι αρμοδιότητες των δύο νέων εισπρακτικών κέντρων είναι οι ακόλουθες:

- Επιδίωξη είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων χρεών» .

- Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.

- Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

- Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης οφειλής».

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανέρχονται στα 105 δις. ευρώ και μόλις το 4,8% δηλαδή χρέη 5 δις. ευρώ έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης.
Οι οφειλές από πρόστιμα κινούνται στα 34,1 δις. ευρώ από τα οποία τα 14 δις. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Όσον αφορά στη πηγή προέλευσης το 28,1% προέρχεται από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.), το 22,7% από άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.) και το 2,7% από λοιπά μη φορολογικά έσοδα. «Ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων κ.α. )

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης