Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απλησίαστο το ελαιόλαδο: Ανατιμήσεις έως και 50% σε ένα χρόνο - Εκτιμήσεις σοκ για τις επόμενες αυξήσεις, μέχρι πόσο θα φτάσει

Απλησίαστο το ελαιόλαδο: Ανατιμήσεις έως και 50% σε ένα χρόνο - Εκτιμήσεις σοκ για τις επόμενες αυξήσεις, μέχρι πόσο θα φτάσει
Σε είδος πολυτελείας αναμένεται να εξελιχθεί το ελαιόλαδο, καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 15 ευρώ το λίτρο
Απλησίαστο το λάδι με την τιμή του να παίρνει συνεχώς την ανιούσα. Οι καταναλωτές εκφράζουν την αγωνία τους για το αν στο μέλλον θα μπορέσουν να το αγοράζουν ώστε να το βάζουν στο τραπέζι τους.
Σε είδος πολυτελείας αναμένεται να εξελιχθεί το ελαιόλαδο, καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 15 ευρώ το λίτρο όταν το λάδι θα βρεθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο σε μεσογειακές χώρες και σε χώρες που βρίσκονται στο αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα. Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα αλλά και Τουρκία είναι οι κύριες χώρες που παράγουν σημαντικές ποσότητες ελαιολάδου, όμως η παραγωγή τους για διάφορους κατά περίπτωση λόγους έχει «πέσει» σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Μέσα σε ένα δεκαήμερο, από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και 11 Σεπτεμβρίου, το λάδι ακρίβυνε στο ράφι κατά 8,7% σύμφωνα με τον μέσο όρο.
Την ίδια ώρα, συγκριτικά στοιχεία από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή στο λάδι και βέβαια τον υψηλότερο ΦΠΑ.
Όπως προκύπτει, ο μέσος όρος των τεσσάρων χωρών είναι 7,96 ευρώ το λίτρο με ακριβότερη την Ισπανία κατά 26% από την φτηνότερη Πορτογαλία.
Όπως προκύπτει ο μέσος όρος της τιμής του λίτρου στο λάδι έχει φτάσει τα 10,205 ευρώ, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 8,7% μέσα σε δέκα ημέρες.
Να σημειωθεί ότι στην τιμή του λαδιού ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει από τον ΦΠΑ που στη χώρα μας είναι στο 13%.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης