Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με τιμές «φωτιά» πάνω από 1,55 λεπτά το λίτρο – Μεγάλο το κόστος για τα νοικοκυριά

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με τιμές «φωτιά» πάνω από 1,55 λεπτά το λίτρο – Μεγάλο το κόστος για τα νοικοκυριά
Με τις διεθνείς τιμές να έχουν σκαρφαλώσει στα 93 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας αύξηση 30% από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στη περιοχή του 1,55 ευρώ το λίτρο
Βαρύς αναμένεται ο φετινός λογαριασμός των νοικοκυριών για τη θέρμανση καθώς η τιμή του πετρελαίου κινείται σε υψηλά επίπεδα ενώ η κυβέρνηση υπό την πίεση των αυξημένων δαπανών για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία «κόβει» την επιδότηση στην αντλία.
Με τις διεθνείς τιμές να έχουν σκαρφαλώσει στα 93 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας αύξηση 30% από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στη περιοχή του 1,55 ευρώ το λίτρο όταν πέρυσι μετά την κρατική επιδότηση κατά 25 λεπτά είχε μπει στην αγορά με τιμή κάτω από το 1,10 ευρώ το λίτρο.
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει την οριζόντια επιδότηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι το μέτρο που εφαρμόστηκε τη περυσινή χειμερινή σεζόν ήταν προσωρινό λόγω της ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης αύξησης της τιμής του ντίζελ κίνησης σε επίπεδα άνω του 2 ευρώ το λίτρο.
Παράλληλα καταργείται και η χορήγηση διπλού επιδόματος θέρμανσης για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι. Επισημαίνεται ότι για τους νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.
Ωστόσο δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα ποσά στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά «διαχειριστικού τύπου» διορθώσεις με ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταβολών στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τους δικαιούχους.
Με βάση τα παραπάνω το επίδομα θέρμανσης θα ξεκινά από 100 ευρώ και θα φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Το επίδομα θα καταβληθεί στα νοικοκυριά που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

- Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο

- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

- Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ πέρυσι από τα οποία τα 189 εκατ. ευρώ θα εκταμιυεθούν το 2023 και τα υπόλοιπα 48 εκατ. ευρώ το 2024.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης