Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκρέκας: Τα 4 νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Έρχεται εφαρμογή στα κινητά για καταγγελίες φαινομένων αισχροκέρδειας

Σκρέκας: Τα 4 νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Έρχεται εφαρμογή στα κινητά για καταγγελίες φαινομένων αισχροκέρδειας
«Όσοι παρανομήσουν θα το πληρώσουν ακριβά» προειδοποίησε ο Κ. Σκρέκας
Σχετικά Άρθρα

Με την ακρίβεια να παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνεχίζει τη μάχη για την καταπολέμησή της με 4 ακόμη μέτρα, ενώ για την ενίσχυση των καταγγελιών των πολιτών που αφορούν κερδοσκοπικά φαινόμενα δρομολογεί μια σχετική εφαρμογή στα κινητά.
Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων, λέγοντας πως «η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, γι ΄αυτό και η μάχη θα είναι συνεχής».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, με αποτέλεσμα η ελληνική οικογένεια να πιέζεται», ενώ «η. αισχροκέρδεια είναι ηθικά αποτρόπαιη και καταδικαστέα και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε».
Μίλησε για παρεμβάσεις με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη σταθεροποίηση και μείωση των τιμών στο ράφι σε αναγκαία προιόντα για τη διαβίωση.
«Έχουμε ακριβές τιμές στα σούπερ μάρκετ καθώς δεν έχουν εξαλείφει πλήρως οι παράγοντες αύξησης των τιμών. Έτσι οι αυξήσεις, εν μέρει δικαιολογούνται. Ωστόσο βλέπουμε ότι αρκετοί παράγοντες κόστους αποκλιμακώνονται (κόστος ενέργειας, μεταφορικά κλπ), οπότε τώρα δημιουργούνται οι συνθήκες κάποιος να θελήσει να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις και να οδηγηθούμε σε πληθωρισμό απληστίας. Με τα τέσσερα μέτρα που προωθούμε, δεν επιτρέπουμε αυτές τις ενέργειες» τόνισε ο κ. Σκρέκας.
skrekas3.JPG

Τα 4 νέα μέτρα

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τα 4 μέτρα για την ακρίβεια είναι:
- εξασφάλιση μόνιμης μειωμένης τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση. Η μείωση θα είναι 5% για έξι μήνες τουλάχιστον, χωρίς να αφορά την περίοδο των εκπτώσεων, πέρα από άλλες προωθητικές ενέργειες. Η τιμή ραφιού που θα λαμβάνεται ως τιμή «βάσης» για την σύγκριση στους ελέγχους θα είναι η μέση τιμή που ίσχυε μέχρι χθες (19/9) και σε περίπτωση παράβασης, το πρόστιμο θα είναι 20.000 ανά κωδικό προϊόντος.
Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα επιλέξουν τα προϊόντα με αυτή τη σήμανση τα οποία θα εμφανιστούν στα ράφια προς τα τέλη Δεκεμβρίου
- Ελέγχονται αυστηρά οι προμηθευτές και η εφοδιαστική αλυσίδα. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους με τις αλλαγές των καθαρών τιμών αγοράς και να δηλώνουν τις τιμές λιανικής, ώστε  να γνωρίζει ο καταναλωτής τις επικρατούσες τιμές, αλλά και για να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.
-Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν τις τιμές στα λαχανικά και στα φρούτα. Θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Aνάπτυξης, ενώ θα συλλέγονται και στοιχεία για αγορές χονδρικής από ευρωπαϊκές αγορές με στόχο την καλύτερη σύγκριση τιμών
-Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών: Έρχεται εφαρμογή για την υποβολή άμεσα καταγγελιών από τους πολίτες, ενώ αυτές μπορούν να γίνονται και στο 1520.
«Τον καθιστούμε σύμμαχο, αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών στο 1520 όσο και με ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή θα είναι έτοιμη πριν την περίοδο των Χριστουγέννων.
Σημειώνεται ότι το μέτρο του "καλαθιού του νοικοκυριού" θα συνεχιστεί, στο "καλάθι των μαθητών" προκύπτει μεσοσταθμική μείωση μέχρι και 20%.

Περί ελέγχων

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και μάλιστα, από την αρχή του τρέχοντος έτους φτάνουν τους 14.949, ενώ έχουν εντοπιστεί 1.278 παραβάσεις και τα πρόστιμα ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ, ενώ για  αθέμιτη κερδοφορία στο ποσό των 812.00 ευρώ. Επιπλέον, έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων.
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να ενισχύσει την ομάδα ελέγχων της αγοράς με προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα, (με συμβάσεις εργασίας), που θα εξειδικευτεί στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

Για Θεσσαλία και τιμές καυσίμων

Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι ζητήθηκε από τις αλυσίδες πώλησης να μειώσουν τις τιμές στη Θεσσαλία και επιτεύχθηκε μείωση κατά 20% σε αρκετά προϊόντα, ενώ θετική ανταπόκριση είχαν και οι εταιρίες ηλεκτρικού εξοπλισμού.
Τέλος, για το μέτωπο των τιμών στα καύσιμα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι είναι πέρα και πάνω από κάθε κράτος, και ιδίως της Ελλάδας, να συμμετέχει στον προσδιορισμό της τιμής. Ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στα πρατήρια, προειδοποιώντας ότι «όποιος παρανομήσει θα πληρώνει ακριβό τίμημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης