Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurostat: Στο 3,5% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο 2023, 5,2% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 3,5% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο 2023, 5,2% στην Ευρωζώνη
Σε αρνητικό έδαφος οι τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τον Ιούλιο
Υψηλότερα σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία, διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 3,5% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον Ιούλιο, ένας ρυθμός ελαφρώς υψηλότερος από το 3,4% της αρχικής ανάγνωσης. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο αντίστοιχος δείκτης «έτρεξε» με ρυθμό 5,2%, χαμηλότερα από το 5,3% του Ιουλίου και της πρώτης ανάγνωσης.
Σε μηνιαία βάση και έναντι του Ιουλίου του 2023, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής πέφτοντας στο -0,2%, ενώ στην Ευρωζώνη κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,5%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (2,3%), την Ισπανία και το Βέλγιο (και στις δύο χώρες 2,4%). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (14,2%), την Τσεχία (10,1%) και τη Σλοβακία (9,6%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, σε ένα κράτος παρέμεινε σταθερός και σε έντεκα αυξήθηκε.
Η κατηγορία των τροφίμων και ποτών και τον Αύγουστο συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις στις οποίες επιδίδονται από πέρυσι, καθώς ήταν η κατηγορία προϊόντων με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή της τάξεως του 9,7%.
Στον αντίποδα γι άλλον ένα μήνα οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, καθώς συρρικνώθηκαν κατά 3,3%.
Κατά 4,7% ενισχύθηκαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων και κατά 5,5% οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης