Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κρίσιμες αποφάσεις για «πράσινο φόρο» και παροχές στο παρά πέντε της ΔΕΘ - Το Μαξίμου «γράφει – σβήνει» τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Κρίσιμες αποφάσεις για «πράσινο φόρο» και παροχές στο παρά πέντε της ΔΕΘ - Το Μαξίμου «γράφει – σβήνει» τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
Στόχος είναι στον πράσινο «κουμπαρά» να μπουν άμεσα τουλάχιστον 200- 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά θα δοθούν εθελοντικά από εφοπλιστές και τραπεζίτες.
Σχετικά Άρθρα
Δεν έχει τέλος το θρίλερ με τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός αύριο από το βήμα της ΔΕΘ με το «καλάθι» των θετικών εξαγγελιών να μικραίνει λόγω του υψηλού κόστους των ζημιών από την κακοκαιρία που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ομιλία από την αρχή

Η ομιλία του πρωθυπουργού έχει γραφτεί από την αρχή και χωρίς υποσχέσεις για νέες παροχές αφού μέγα ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να μην αυξηθεί ο δημοσιονομικός «λογαριασμός» που θα θέσει σε κίνδυνο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023.
Την ίδια στιγμή αναζητούνται πόροι για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών καθώς το πακέτο των 2,25 δισ. ευρώ των κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία θα πιστωθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου εφόσον προηγουμένως υπάρχει συμφωνία για τις ανακατανομές έργων του ΕΣΠΑ με τους ευρωπαίους εταίρους.

Κλειδώνουν οι οριστικές αποφάσεις

Υπό αυτό το πρίσμα και με την αγωνία των επιτελών στο υπουργείο Οικονομικών για τον ελεύθερο ταμειακό χώρο να βρίσκεται στο κόκκινο «κλειδώνουν» σήμερα υπό τον πρωθυπουργό οι οριστικές αποφάσεις για τις παροχές αλλά και για το νέο «πράσινο» φόρο που θα γεμίσει με έσοδα το Ειδικό Ταμείο Αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές που θα ακούσουμε αύριο το βράδυ από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Το Ταμείο θα είναι μόνιμο και θα χρηματοδοτείται από πόρους οι οποίοι θα προέλθουν:

1. Από την επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους από το 2024 το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο και κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις από τους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων. Τα σχέδια της κυβέρνησης επιβεβαίωσε, χθες, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δηλώνοντας ότι «θα υπάρξεις ένα Τέλος για την αύξηση των πόρων φυσικών καταστροφών δίκαια κατανεμημένο».
2. Με τα 450 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ των κονδυλίων του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που βρίσκεται σε τροχιά κατάθεσης.
3. Από τις δωρεές φορολογουμένων, επιχειρήσεων και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πράσινος κουμπαράς

Στόχος είναι στον πράσινο «κουμπαρά» να μπουν άμεσα τουλάχιστον 200- 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά θα δοθούν εθελοντικά από εφοπλιστές και τραπεζίτες.
Να
σημειωθεί ότι σε αυτό το ταμείο θα κατευθυνθούν τα 50 εκατ. ευρώ της εθελοντικής συνεισφοράς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Στο μέτωπο των παροχών οι υποσχέσεις για το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους μετατίθενται για τον Ιανουάριο του 2024 ενώ «κόβονται» η επέκταση του market pass, η αύξηση των κονδυλίων για το επίδομα θέρμανσης και οι νέες επιδοτήσεις στην αντλία λόγω της νέας κούρσας των τιμών στα καύσιμα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης