Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκάλυψη: Με τρία χρόνια καθυστέρηση έβγαλαν απόφαση αποζημιώσεων για τις πλημμύρες του 2020

Αποκάλυψη: Με τρία χρόνια καθυστέρηση έβγαλαν απόφαση αποζημιώσεων για τις πλημμύρες του 2020
Προς έκπληξή μας διαπιστώνουμε ότι στη Διαύγεια αναρτήθηκε απόφαση με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2023…
«Θρίαμβος» για την κρατική μηχανή που …συμπαρίσταται στους πλημμυροπαθείς του Θεσσαλικού κάμπου αλλά με καθυστέρηση τριών ετών.
Προς έκπληξή μας διαπιστώνουμε ότι στη Διαύγεια αναρτήθηκε απόφαση με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2023 με τίτλο Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες τη ς 17ης έως και
20ής Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της
Περιφέρειας Θεσσαλίας (δεύτερη συμπληρωματική απόφαση)!
Την απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ελευθέριος Αυγενάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.
Η ανάρτηση της απόφασης έγινε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Εύλογα και εύκολα ο αναγνώστης κατανοεί ότι οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές που έγιναν από τον «ΙΑΝΟ» στην περιοχή το 2020 δεν έχουν κλείσει το κύκλο τους.
Οι εκκρεμότητες τρέχουν για τρία χρόνια, οι οποίες όμως καλύφτηκαν από τον «Daniel» ο οποίος έκανε την περιοχή λιμνοθάλασσα.
Ωστόσο η κρατική μηχανή χωρίς να απολογείται σε κανέναν ανάρτησε απόφαση για αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έγιναν το 2020 ενώ οι φετινές ένας «Θεός» ξέρει πότε θα διεκπεραιωθούν.

Η απόφαση επικαλείται όχι μία ή δύο αλλά 28 διατάξεις νόμων

Έχοντας υπόψη 28 διατάξεις, όπως αναγράφεται στην απόφαση ανοίγει ο δρόμος γα την οριστικοποίηση της απόφασης με την υπογραφή των δύο υπουργών.
Οι δυο υπουργοί αποφασίζουν τη συμπληρωματική επιχορήγηση για τις ζημιές του 2020.
1. Παρέχεται συμπληρωματική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα της 17ης έως 20ής Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με την υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./10330/Α325/07.10.2020 (Β ́4431, διόρθωση σφάλματος Β ́4615) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, όπως συμπληρώθηκε με την υπό στοιχεία 40076/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/10.02.2022 (Β ́ 640) όμοια, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4797/2021 και ιδίως των άρθρων 4, 7, 11, 12, 22
και 24 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2472.
Η επιχορήγηση παρέχεται για την αντιμετώπιση ζημιών των επιχειρήσεων και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας σύμφωνα με το υπό στοιχείο 20 έγγραφο του προοιμίου και καλύπτει στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

Η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση

α) με το 55% του συνόλου, της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, για επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
β) με το 27,5% του συνόλου, της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ΜΑΑΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 55% του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας ή το 27,5% του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας, κατά περίπτωση, που δεν καταβάλλεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Στο ενδεχόμενο η απόφαση για τις ζημιές του 2020 να αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους ίδιους πλημμυροπαθείς μας ξεπερνά αν αποζημιώθηκαν για μηχανήματα και για άλλες «καταστροφές» όταν κλήθηκαν να καλύψουν το 45%.

Διαβάστε εδώ την απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης