Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις εκπτώσεις των εμπόρων ελπίζουν οι πλημμυροπαθείς για να επιβιώσουν - Η νομιμοποίηση της κερδοσκοπίας από το ΥΠΑΝ

Στις εκπτώσεις των εμπόρων ελπίζουν οι πλημμυροπαθείς για να επιβιώσουν - Η νομιμοποίηση της κερδοσκοπίας από το ΥΠΑΝ
Οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές είναι άνευ αντικειμένου καθώς δεν υπάρχει κάποια διάταξή που να περιορίζει τα κερδοσκοπικά φαινόμενα
Με εκκλήσεις και «παρακάλια» προς τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προσπαθεί να εξευμενίσει τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας που πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς σε ευρεία γκάμα προϊόντων.
Πολίτες προσερχόμενοι σε λαϊκές της ευρύτερης περιοχής διαπίστωσαν τέρατα και σημεία, λέγοντας σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή ότι ένα κιλό ντομάτα πωλείται από 5 έως 10 ευρώ χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν βρέθηκαν αγοραστές.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά την απόφαση για πλαφόν στα εμφιαλωμένα προχώρησε σε νέα ανακοίνωση σημειώνοντας ότι κλιμάκια ελεγκτών της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

Πλουσιοπάροχη η ανώτατη τιμή στα εμφιαλωμένα νερά

Αναφορικά με την ανώτατη τιμή η οποία προσδιορίστηκε σε υψηλά επίπεδα για την εξάδα νερού ανά 1,5 το λίτρο στα 2,5 ευρώ όταν η μέση τιμή πώλησης στα σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται στο 1 και 70 ευρώ, δηλαδή η ανώτατη τιμή είναι υψηλότερη κατά 80 λεπτά.
Δηλαδή το υπουργείο έδωσε αρκετό … αέρα ώστε η τιμή να κρατηθεί σχετικά ψηλά αλλά κατάφερε να εξαφανίσει τα 5 και 6 ευρώ.
Πάντως η αγορά από τη «φύση» της κινείται στην υψηλότερη τιμή όταν ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί.

Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο

Η ΔΙΜΕΑ σύμφωνα με την ανακοίνωση κάνει ελέγχους στην αγορά για την τήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους για 68 προϊόντα τα οποία δεν σχετίζονται απόλυτα με τις ανάγκες των πλημμυροπαθών, αφού δεν υπάρχει λίστα προϊόντων τα οποία χρειάζονται οι πλημμυροπαθείς για την αξιοπρεπή διαβίωση τους.
Οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές είναι άνευ αντικειμένου καθώς δεν υπάρχει κάποια διάταξή που να περιορίζει τα κερδοσκοπικά φαινόμενα.
Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης ολοκληρώνεται με προτροπές προς τους εμπόρους να προχωρήσουν σε εκπτώσεις έως 20% σε οικοσκευές, έπιπλα και άλλα είδη οικιακής χρήσης.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι έχει ζητήσει από τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία.
Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης