Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κακοκαιρία Daniel βούλιαξε και το market pass: «Παγώνει» η επέκτασή του - Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ

Η κακοκαιρία Daniel βούλιαξε και το market pass: «Παγώνει» η επέκτασή του - Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ
Το market pass θα καταβληθεί, όπως έχει προγραμματιστεί έως και τον Οκτώβριο
Εκατομμύρια δικαιούχοι αναμένουν την πληρωμή του market pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ η παράταση που έμοιαζε δεδομένη μπαίνει στον «πάγο», τουλάχιστον με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στον ANT1.
Πρακτικά δηλαδή το market pass θα καταβληθεί, όπως έχει προγραμματιστεί έως και τον Οκτώβριο ενώ οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν το επίδομα το οποίο είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός και θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ, τον Ιανουάριο ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Πάντως, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ανοίγει ο νέος κύκλος αιτήσεων του Market Pass με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, το οποίο θα είναι... «φουσκωμένο» κατά 20% για τους χιλιάδες δικαιούχους.
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr ή μέσω των ΚΕΠ, με τη διαδικασία να «τρέχει» από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 και αφορά τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.
Για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης, όμως μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25/9, εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.

Προσωπική διαφορά

Επίσης, το επίδομα της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, ένα ποσό 100- 200 ευρώ, θα δοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο αντί τον Δεκέμβριο όπως αρχικά αναμενόταν. Επίσης στο «καλάθι» του πρωθυπουργού που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ παραμένει και αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος αλληλεγγύης. 

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Παράλληλα, εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την κακοκαιρία Daniel.
Και όπως ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, από το συνολικό ποσό, τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών.
Προσέθεσε, ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον «Ιανό» για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.
Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Αντίθετα, δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (market pass), λόγω του κόστους από τον «Ντάνιελ».
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.
Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι, με την επιδότηση στην αντλία.
Τέλος, σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει έλεος με την αισχροκέρδεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης