Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας για πλημμύρες: Εξασφαλισμένα 600 εκατ. ευρώ για υποδομές

Σταϊκούρας για πλημμύρες: Εξασφαλισμένα 600 εκατ. ευρώ για υποδομές
Σταϊκούρας: Το δίπτυχο στο οποίο βασίζεται ο νέος μηχανισμός
Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα στην αποκατάσταση των βασικών έργων υποδομής στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, ανέλυσε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δικαστική αστυνομία στην Ολομέλεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας πως το κονδύλι που θα διατεθεί για την αποκατάσταση των υποδομών, είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης αλλά και πως ήδη τα έργα υποδομών που εντάχθηκαν στον σχεδιασμό μετά τον «Ιανό», έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 75% .

Σταϊκούρας: Το δίπτυχο στο οποίο βασίζεται ο νέος μηχανισμός

«Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στο εξής δίπτυχο: Αφενός, στην ανάληψη δυνατότητας σχεδιασμού, ανάθεσης, εκτέλεσης και παρακολούθησης υλοποίησης επειγόντων έργων που δεν ανήκουν σήμερα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με τον τρόπο αυτό η Κεντρική Διοίκηση γίνεται άμεσος αρωγός επίλυσης ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών. Αφετέρου, στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην εκκίνηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.
Η ανάληψη των έκτακτων αυτών αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα γίνεται -κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών- με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και για έργα τα οποία θα περιγράφονται συνοπτικά στην Πράξη αυτή. Οι συνέργειες και η συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και Κεντρικής Διοίκησης, αποτελούν το ακριβέστερο εργαλείο ανάδειξης και ιεράρχησης των στρατηγικών έργων για την αποκατάσταση των κομβικών υποδομών των πληγεισών περιοχών και για την επαναφορά της αναγκαίας κανονικότητας στην κοινωνική, οικονομική και παραγωγική ζωή των περιοχών που δοκιμάστηκαν».

Η προτεινόμενη διάταξη θα βοηθήσει στην ανάταξη των βασικών υποδομών των πληγεισών περιοχών

«Η προτεινόμενη διάταξη με διαφάνεια θα προσδώσει στο υπουργείο την απαιτούμενη ευελιξία για να δρομολογήσει την ανάταξη των βασικών υποδομών των πληγεισών περιοχών της χώρας. Επειδή εικάζω τίθεται ερώτημα για τη χρηματοδότηση. Είναι εξασφαλισμένη σε εύρος 600 εκτ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να κάνουμε έργα βραχείας αποκατάστασης υποδομών και αποκαταστάσεις γεφυρών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε επίσης πως σύμφωνα με το νόμο του 2010 (Κλεισθένης), οι αρμοδιότητες για τον σχεδιασμό τη μελέτη, τη κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και τον καθαρισμό και αστυνόμευση των ρεμάτων ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών. «Η περιφέρεια έχει δώσει πλήρη στοιχεία για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί. Το υπουργείο είναι υπεύθυνο για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα έργα αποκατάστασης που έγιναν μετά το χτύπημα του «Ιανού», τόνισε πως έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις σε 450 θέσεις, με επιπλέον 100 συμπληρωματικές συμβάσεις. Όπως εξήγησε δε, η συνολική πρόοδος των επίμαχων έργων κινείται στο 75%
Μετά τον Ιανό υλοποιήθηκαν και άλλα έργα. Ενημέρωση που εχουμε είναι παό τα άλλα έργα υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε 450 θέσεις.
«Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, έχουν αντέξει αυτές οι υποδομές στις νεροποντές καθώς από την πρώτη εικόνα δεν έχουν καταγραφεί βλάβες και αστοχίες. Δεν μιλάμε για μόνιμες παρεκκλίσεις αλλά για έκτακτες ανάγκες που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε», είπε.
Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο να προαναγγέλλει αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο τις πλημμύρες. Από την πλευρά του, ο ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζιος, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση, δήλωσε πως το κόμμα του δεν την εμπιστεύεται για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας πως η Θεσσαλία είχε μείνει απροστάτευτη από αντιπλημμυρικά έργα. «Πως καταφέρατε να μπει το ποτάμι στη Λάρισα; Είστε υπουργός υποδομών, σπάσατε φράγματα; Δόθηκε εντολή; Βοά ο τόπος ότι κάνατε λάθος χειρισμούς. Έσπασαν κατά λάθος, επειδή έγιναν κακοτεχνίες;», αναρωτήθηκε.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, επισήμανε ότι ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης απεντάχθηκαν αντιπλημμυρικά έργα, επειδή κρίθηκε ότι θα ήταν ανέφικτο να κατασκευαστούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, παρόλα αυτά, τα εν λόγω έργα, «θα υλοποιηθούν κανονικά με την αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, που έχει ήδη βρει η κυβέρνηση».
Ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε, ότι «η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ανάταξη της Θεσσαλίας και τα έργα θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν με απόλυτη διαφάνεια».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης