Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Παγώνουν» τα δάνεια ως το τέλος του 2023 για τους πλημμυροπαθείς - Στα 50 εκατ. η δωρεά των συστημικών τραπεζών

«Παγώνουν» τα δάνεια ως το τέλος του 2023 για τους πλημμυροπαθείς - Στα 50 εκατ. η δωρεά των συστημικών τραπεζών
Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και αναγκαστικών εκτελέσεων για το επόμενο εξάμηνο.
Με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, συναντήθηκαν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου οι τραπεζίτες προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο ελάφρυνσης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας…
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δύο πλευρές συναποφάσισαν το πάγωμα των δόσεων όλων των ενήμερων δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε δωρεά η οποία θα ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ. 
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών για το ύψος των τραπεζικών ανοιγμάτων στην περιοχή που επλήγη ανέφερε ότι, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κ. Β. Ράπανος επισκέφθηκε τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και τον ενημέρωσε για τα μέτρα που αποφάσισαν τα μέλη της Ένωσης για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε, ειδικότερα, τα εξής:
1. Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, θα συμβάλουν με το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (50.000.000) στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από τη φυσική καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών και η κατανομή του θα καθοριστεί σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.
2. Όλες οι Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρότατες επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων στην τοπική οικονομία και κοινωνία, προχωρούν αμέσως στην εφαρμογή των παρακάτω ατομικών μέτρων προστασίας που αφορούν ειδικά τους δανειολήπτες στις πληγείσες περιοχές:
2. Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.
2. Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Τα μέτρα αυτά αφορούν τους πληγέντες οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.
3. Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι Τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση.
Οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην Τράπεζα συνεργασίας τους.

Χατζηδάκης: Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε οι Έλληνες σε αυτές τις στιγμές μπροστά με αλληλεγγύη

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη σημαντική, κοινωνική συνεισφορά της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς καταιγίδας Daniel» είπε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, και συμπλήρωσε: «Θέλω να σημειώσω τόσο την απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε σχέση με τις διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες, όσο ακόμη περισσότερο την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης για αυτήν την εθελοντική συνεισφορά της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν στη Θεσσαλία και στις άλλες πληγείσες περιοχές. Θέλω επίσης να σημειώσω πως μετά αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ως Κυβέρνηση, ότι και άλλοι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του τόπου θα ακολουθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ήδη σήμερα το μεσημέρι είχα συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και συζητήσαμε στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής την συνεισφορά και του εφοπλιστικού κλάδου στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Και επίσης έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αρκετές άλλες ελληνικές επιχειρήσεις θα κινηθούν τις επόμενες μέρες προς την ίδια κατεύθυνση.
Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε οι Έλληνες σε αυτές τις στιγμές μπροστά με αλληλεγγύη. Το χρειαζόμαστε. Και είναι σημαντικό που οι ισχυρότεροι οικονομικά δείχνουν ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε εδώ την απόδειξη σήμερα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Θέλω επίσης να σημειώσω ότι οι δωρεές αυτές, ως κυβέρνηση θα θέλαμε να κατατίθενται για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στον κεντρικό Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής. Αυτό ισχύει για την ΕΕΤ και για όλους όσοι θα θελήσουν στη συνέχεια να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, είτε πρόκειται για οικονομικά ισχυρούς είτε όχι. Θα σας δοθεί αυτός ο λογαριασμός έτσι ώστε όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν να γνωρίζουν πώς θα το κάνουν. Και προφανώς σε συνεννόηση στη συνέχεια με τους βασικούς δωρητές η Πολιτεία θα κινηθεί έτσι ώστε η προσπάθεια να γίνει συντονισμένα και γρήγορα. Διότι μας ενδιαφέρει οι πληγές να επουλωθούν το ταχύτερο δυνατόν».
Υπενθυμίζεται ότι το ΙΒΑΝ του Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τη δωρεά τους το είναι: GR9501000230000002341227461.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης