Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης με αύξηση δαπανών 700 εκατ. ευρώ - «Ξαναγράφονται» ομιλία Μητσοτάκη και προβλέψεις για πλεόνασμα

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης με αύξηση δαπανών 700 εκατ. ευρώ - «Ξαναγράφονται» ομιλία Μητσοτάκη και προβλέψεις για πλεόνασμα
Στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε νέα «ένεση ρευστότητας» αντλώντας χρήματα από το «μαξιλάρι» των 38,1 δισ. ευρώ
Αύξηση της «χρηματοδοτικής δύναμης» του δημοσίου έως και 700 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές ( πλημμύρες, πυρκαγιές) προβλέπει ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός που βρίσκεται σε τροχιά κατάθεσης από το οικονομικό επιτελείο.
Με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών να διογκώνεται στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε νέα «ένεση ρευστότητας» αντλώντας χρήματα από το «μαξιλάρι» των 38,1 δισ. ευρώ που αποτελεί ασπίδα για φθηνότερο δανεισμό.

Ενημέρωση Βρυξελλών

Ταυτόχρονα έχουν ήδη ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι έχει εξαντληθεί σε προηγούμενες ανάγκες το αποθεματικό του προϋπολογισμού και προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες παρεμβάσεις κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες το κόστος των συμπληρωματικών κεφαλαίων που φθάνει στο 0,5% του ΑΕΠ θα καλυφθεί από την δεξαμενή με τα ταμειακά διαθέσιμα.
Ωστόσο το κόστος από τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, στον αστικό ιστό ( σπίτια, κατοικίες), στις επιχειρήσεις ( επαγγελματικοί χώροι) αλλά και στις υποδομές (δρόμοι, δίκτυα, κ.ά) είναι πολύ μεγαλύτερο και θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Προβληματισμός για καταστροφές


Αρμόδιες πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η παραγωγή (φυτική και ζωική) στον Θεσσαλικό κάμπο που αποτελεί βασικό κινητήρα της ανάπτυξης καθώς η συμμετοχή στο ΑΕΠ φθάνει στο 5,2% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή οι νέοι κραδασμοί στην πραγματική οικονομία ενισχύουν τις ταμειακές πιέσεις για την αποκατάσταση των ζημιών επηρεάζοντας ανάλογα και τα δημόσια οικονομικά σε μια στιγμή που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ εφέτος διαφυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» καθώς η επικαιροποιημένη πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο για 1,1% του ΑΕΠ έχει αρχίσει να κλονίζεται και να βγαίνει από τον χάρτη λόγω των έξτρα πιστώσεων που θα προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Αξιολόγηση Moody’s 

Εν όψει και της νέας αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s αυτή την Παρασκευή στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να αποφύγουν κάθε είδους δαπάνη που θα μεταφραστεί με επιβάρυνση στο πρωτογενές αποτέλεσμα αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης με το λιγότερο δημοσιονομικό αποτύπωμα.
Στη βάση αυτή εξετάζονται ανακατανομές κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα που δεν έχουν προχωρήσει ή δεν έχει ανάψει το πράσινο φως ώστε να κατευθυνθούν σε δράσεις για τους πληγέντες και τα οποία θα έχουν μικρότερη επίπτωση.

Εσωτερικές ανακατανομές

«Εσωτερικές ανακατανομές πόρων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να γίνουν» τονίζουν οι ίδιες πηγές, εκπέμποντας σήμα ότι «διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος την δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει και θα πρέπει να δημιουργηθεί. Επίσης υπάρχει και η εναλλακτική για κάλυψη της ζημιάς σε βάθος χρόνου δύο ή ακόμη και τριών ετών.
Το κόστος από τον απρόβλεπτο παράγοντα των πλημμυρών , αναπόφευκτα, θέτει σε νέα βάση ακόμα και το εύρος και το χρόνο υλοποίησης των όποιων εξαγγελιών που θα κάνει ο πρωθυπουργός την επόμενη Κυριακή από την ΔΕΘ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ομιλία του ξαναγράφεται από λευκή κόλλα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης