Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύο στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους

Δύο στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που δεν μπορούσαν να κρατήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (22,5%), στην Κύπρο (19,2%), στην Ελλάδα (18,7%), στη Λιθουανία και στην Πορτογαλία (και οι δύο 17,5%), στην Ισπανία (17,1%) και στη Ρουμανία ( 15,2%)
Η ενεργειακή κρίση που έπληξε την Ευρώπη, κυρίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάρυνε σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα ένας στους δέκα ευρωπαίους πολίτες να μην μπορεί να διατηρήσει το σπίτι του ζεστό. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό εμφανίζεται… διπλάσιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, το 2022 το 9,3% του πληθυσμού της ΕΕ δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό. Σε σύγκριση με το 2021, το μερίδιο αυτό αυξήθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.).
Η κατάσταση διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που δεν μπορούσαν να κρατήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (22,5%), στην Κύπρο (19,2%), στην Ελλάδα (18,7%), στη Λιθουανία και στην Πορτογαλία (και οι δύο 17,5%), στην Ισπανία (17,1%) και στη Ρουμανία ( 15,2%).
Αντίθετα, η Φινλανδία (1,4%), το Λουξεμβούργο (2,1%), η Σλοβενία (2,6%), η Αυστρία (2,7%), η Τσεχία (2,9%), η Σουηδία (3,3%) και η Εσθονία (3,4%) παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα δεν είναι καλές.
Κάποιοι μιλούν για μία νέα κανονικότητα με τον φόβο να κυριαρχεί στη μεταβολή των τιμών και τις διακυμάνσεις από τα 30 μέχρι τα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του αερίου άλλοι μένουν στην εκτίμηση πως το συγκεκριμένο καύσιμο, που επηρεάζει καθοριστικά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα είναι κοντά στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών TTF.
Ποτέ, όμως, ξανά σε εκείνα των 20 ευρώ πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης