Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκθεση ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Ο πληθωρισμός «τρώει» τις αυξήσεις μισθών, διευρύνει το επίπεδο φτώχειας - Δεύτερη σε ανεργία στην ΕΕ η Ελλάδα

Έκθεση ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Ο πληθωρισμός «τρώει» τις αυξήσεις μισθών, διευρύνει το επίπεδο φτώχειας - Δεύτερη σε ανεργία στην ΕΕ η Ελλάδα
Ο μέσος μισθός παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 8,7% σε σχέση με το 2021, παρατηρεί έκθεση της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν απόψε οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός της αναβολής της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Τα συνδικάτα προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 6 στο άγαλμα και πορεία προς την έκθεση, με ανάδειξη της φτώχειας που εξακολουθεί, αν και ελαφρώς μειούμενη να διευρύνεται, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την Οικονομία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΔΕΘ, από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο.

Τα κύρια συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν αφορούν:

1. Στην ανθεκτική οικονομία στην κρίση πληθωρισμού, αφού το 2022 σημείωσε ρυθμούς μεγέθυνσης υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Όμως επισημαίνεται ότι κύριος μοχλός ήταν η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ η αύξηση των εισαγωγών υπερκάλυψε τα όποια οφέλη από την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Ωστόσο, η δυναμική της κατανάλωσης είναι φθίνουσα και οι επενδύσεις, μολονότι αυξήθηκαν, παραμένουν σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

2. Το 2022 η εικόνα του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρουσιάστηκε βελτιωμένη σε σχέση με το 2019.
Δεν μπορεί να ειπωθεί, όμως, το ίδιο και για το εξωτερικό χρέος της οικονομίας, το οποίο στο διάστημα 2019- 2022 αυξήθηκε κατά 132 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί τη χειρότερη καθαρή διεθνή επενδυτική θέση σε σχέση με το ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (-141%).

3. Αύξηση των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικά των εμμέσων φόρων (+8.528 εκατ. ευρώ έναντι του 2021).
Σε αυτό συνέβαλε και η υπεραποδοση που εμφάνισαν πέρυσι τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ (+3.991 εκατ. ευρώ έναντι του 2021).

4. Η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ συνέβαλε και στην αποκλιμάκωση του ποσοστού δημοσίου χρέους το 2022 στο 171,3% (έναντι 194,6% το 2021).

5. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.
Καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στους νέους κατω των 25 ετών και το δεύτερο χαμηλότερο στις ηλικίες 20-64 ετών.

6. Ο μέσος μισθός παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 8,7% σε σχέση με το 2021.
Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε διανεμητικό κενό σε βάρος του κόσμου της εργασίας, της τάξης του 8,4% το 2021 και 9,5% το 2022.

7. Το 2021 βρέθηκε σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση το 13,2% των ανδρών και το 14,5% των γυναικών.

8. Η τροχιά υποβάθμισης του παραγωγικού υποδείγματος από την κρίση και μετά και η επακόλουθη αδυναμία δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου γνώσεων δεν δημιουργεί θετικές προσδοκίες για το μέλλον.
Ως το 2035 μόλις το 29,8% των νέων θέσεων εργασίας θα είναι υψηλών δεξιοτήτων έναντι 49,9% στην ΕΕ.
Αντώνης Βασιλόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης