Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 5 κρίσιμοι σταθμοί στην ελληνική οικονομία μέχρι τον Οκτώβριο - Η βαριά ατζέντα και η αξιολόγηση από τους δανειστές

Οι 5 κρίσιμοι σταθμοί στην ελληνική οικονομία μέχρι τον Οκτώβριο -  Η βαριά ατζέντα και η αξιολόγηση από τους δανειστές
Πρόκειται για πέντε βασικούς σταθμούς που θα κρίνουν τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από την ανάπτυξη και την επενδυτική βαθμίδα έως και τη δημοσιονομική πολιτική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα
Σχετικά Άρθρα
Βαρύνουσας σημασίας χρονικά ορόσημα περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη από αυτό το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο που θα κατατεθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη βουλή για να πάρει σειρά η τρίτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση από τους δανειστές. Πρόκειται για πέντε βασικούς σταθμούς που θα κρίνουν τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από την ανάπτυξη και την επενδυτική βαθμίδα έως και τη δημοσιονομική πολιτική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αναλυτικότερα, το χρονολόγιο έχει ως εξής:

31 Αυγούστου: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής του αιτήματος για την άντληση επιπλέον δανειακών πόρων ύψους 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το αίτημα θα συνδυαστεί με τα 900 εκατ. ευρώ που θα έρθουν έξτρα στο πλαίσιο της πρότασης για το ελληνικό REPowerEU. Οι επιπλέον πόροι θα αξιοποιηθούν, πρωτίστως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανείων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Εντός του Αυγούστου θα τρέξει και η οριστική πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου με την προσθήκη νέων σημαντικών έργων.

1η Σεπτεμβρίου: Εν όψει της κατάρτισης του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2024 τα υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς έχουν περιθώριο έως την 1η Σεπτέμβρη να υποβάλλουν τις προτάσεις στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών από το Γενικό Λογιστήριο με τις νέες οροφές στις πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες αυξάνονται κατά 4 δισ. ευρώ. Το πλαφόν του κονδυλίου για τη γενική κυβέρνηση αναπροσαρμόζεται στα 72,7 δισ. ευρώ για το 2024 από 68,7 δισ. ευρώ φέτος. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί 2 Οκτωβρίου στη βουλή και θα ενσωματώνει μέτρα καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ με το κέντρο βάρους να πέφτει στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

6 Σεπτεμβρίου: Θα δοθεί ένα πρώτο στίγμα για το που θα κυμανθεί η ανάπτυξη το 2023 καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο. Όλα δείχνουν ότι η ταχύτητα θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 1,8% και την επικαιροποιημένη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,3% καθώς θα ξεπεράσει το 3%, διευκολύνοντας τους δημοσιονομικούς χειρισμούς για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους. Καθοριστικό ρόλο για την δυναμική της οικονομίας θα διαδραματίσουν η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό.

8 Σεπτεμβρίου: «Κληρώνει» για μια αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού (investment grade) από τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος σήμερα διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο μία κατηγορία κάτω από την ανώτερη με σταθερές τις προοπτικές. Το επόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία είναι στις 15 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s και στις 20 Οκτωβρίου από την Standard & Poor’s. Η τελευταία αξιολόγηση είναι στις 2 Δεκεμβρίου από την Fitch.

2 Οκτωβρίου: Ξεκινάει η τρίτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η οποία θα περιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ωστόσο εν όψει της διαμόρφωσης του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα εφαρμοσθεί από το 2024 με την κατάργηση της ρήτρας διαφυγής το βάρος της διαπραγμάτευσης πέφτει στους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρυθμό μείωσης του χρέους που θα κρίνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Για το πού ακριβώς θα «καθίσει η μπίλια» για το δημοσιονομικό λογαριασμό θα αποφασισθεί το φθινόπωρο όταν θα εξειδικευθούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα ενώ θα υπάρξουν δεσμεύσεις και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία και συνδέονται ευθέως με το Ταμείο Ανάκαμψης. Πάντως με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης