Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 3+1 «βαριές» φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν τον Αύγουστο 2023 - Σε 8 δόσεις φόροι 3,1 δισ

Οι 3+1 «βαριές» φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν τον Αύγουστο 2023 - Σε 8 δόσεις φόροι 3,1 δισ
«Μάχη» με τα «ραβασάκια» της Εφορίας θα πρέπει να δώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες που λήγουν τέλος Αυγούστου είναι μεγάλος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καταβολή δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μισθωτήρια συμβολαίων και εντάσεων από επιτηδευματίες που θα τους απαλλάξει από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος.
Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις που εκπνέουν 31 Αυγούστου και για τις οποίες οι υπόχρεοι θα πρέπει να πατήσουν «γκάζι» για να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις είναι οι ακόλουθες:

1.Φόρος εισοδήματος

Η 31η Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα και για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 500.000 φορολογούμενοι δεν έχουν «πατήσει» ακόμα το «κουμπί».
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα που δεν έχουν περάσει από το ταμείο για την πληρωμή του φόρου έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν δύο δόσεις μαζί,, δηλαδή του Ιουλίου και του Αυγούστου, έως το τέλος του μήνα αλλά χωρίς την έκπτωση του 3% που ισχύει για την εφάπαξ εξόφληση.
Σημειώνεται ότι ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος σε οκτώ δόσεις οι υπόχρεοι ανέρχεται συνολικά σε 3,1 δισ. ευρώ.

2. ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν μέχρι τη Πέμπτη 31 Αυγούστου, την τέταρτη δόση από το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Οι δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ φθάνουν τις δέκα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας.
Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.
Όπως ο φόρος εισοδήματος έτσι και ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση.
Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2023 ανέρχεται σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

3. Μισθωτήρια Συμβόλαια

Εκπνέει τέλος Αυγούστου η δεύτερη παράταση που έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις δηλώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων που έληξαν στο τέλος του 2022.
Όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.
Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.
Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 978.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών που συνολικά φθάνουν τα 3,44 δισ. ευρώ ή 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

4. Ενστάσεις για Τέλος Επιτηδεύματος

Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από το χαράτσι του Τέλους Επιτηδεύματος έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2022 αλλά δεν έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι απαλλάσσονται φέτος από την πληρωμή.
Οι επιτηδευματίες μπορούν να υποβάλουν ένσταση μέχρι την Παρασκευή 28 Αυγούστου και να εξαιρεθούν.
Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από τον γενικό γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης