Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προς δημόσια διαβούλευση ο νέος εργασιακός νόμος - Θεσμοθετούνται η 6ήμερη εργασία και συμβάσεις μηδενικού ωραρίου

Προς δημόσια διαβούλευση ο νέος εργασιακός νόμος - Θεσμοθετούνται η 6ήμερη εργασία και συμβάσεις μηδενικού ωραρίου
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ρύθμιση για τους δύο εργοδότες είναι υπέρ των εργαζομένων
Προς δημόσια διαβούλευση βαίνει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας για τις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, όπου θεσμοθετούνται -μεταξύ άλλων- η 6ήμερη εργασία με αυξημένο ημερομήσθιο αλλά και οι συμβάσεις μηδενικού ωραρίου.
Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (21/8/2023) στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως η πολυσυζητημένη ρύθμιση που αφορά την απασχόληση σε δύο εργοδότες θα λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ανώτατη συνολική ημερήσια απασχόληση ορίζονται οι 13 ώρες.

Οι συμβάσεις μηδενικού ωραρίου

Πιο αναλυτικά, ειδικά για τις συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως το νομοσχέδιο «δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αφού υπάρχει σύμβαση που ανεβαίνει στην "Εργάνη" όσο χρησιμοποιείται ο εργαζόμενος τόσο θα πληρώνεται, πρόσθεσε και αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα Eργασίας τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί θα βλέπουμε πόσο θα πληρώνεται κάθε εργαζόμενος ανά λεπτό. Λέτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει σκλαβιά;».

Οι συμβάσεις με δύο εργοδότες

Όσον αφορά τη δυνατότητα για συμβάσεις με δύο εργοδότες, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι σήμερα αυτό γίνεται μόνο με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
«Ολοι όσοι το κάνουν παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που γίνεται κατά κόρον, το κάνουν παράνομα, γιατί δεν μπορούν να το δηλώσουν άρα υποχρεωτικά είναι μαύρο και ανασφάλιστο. Δουλεύεις οχτάωρο και μετά σε ένα γραφείο Τύπου για ένα τετράωρο κι αυτό το δεύτερο είναι παράνομο σήμερα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νόμιμο, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιάζονται οι 11 ώρες ανάπαυσης που ορίζει η ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Η 6ήμερη εργασία

Σχετικά με την 6ήμερη εργασία, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε «δίνουμε το δικαίωμα να έχουμε μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο που ολόκηρη είναι υπερωρία συν 40% δηλαδή στην υπερωριακή αμοιβή. Σήμερα που υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και τις παραπάνω ώρες αυτοί τις πληρώνονται ως μαύρη εργασία. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν μαύρα. Τώρα λέμε όχι. Θα δίνεται στους εργαζόμενους νόμιμα το Σάββατο πλήρης απασχόληση, αλλά υπερωριακή στο σύνολο της βάρδιας του δηλαδή ένα επιπλέον 8ωρο σε εξαήμερη εργασία και θα δικαιούται ρεπό».

www.bankngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης