Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκδοση λαϊκών ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ - Το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Έκδοση λαϊκών ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ  - Το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια ωστόσο αυτό που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η πρόταση για την έκδοση «λαϊκών ομολόγων» τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν μόνο οι μικρο- καταθέτες
Μέτρο φιλολαικού χαρακτήρα για την προστασία των νοικοκυριών από την ακρίβεια αναζητούν στην κυβέρνηση προκειμένου να ενταχθεί στο πακέτο με τις παροχές της Θεσσαλονίκης και να κάνει την έκπληξη στην ΔΕΘ.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια ωστόσο αυτό που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η πρόταση για την έκδοση «λαϊκών ομολόγων» τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν μόνο οι μικρο- καταθέτες ( φυσικά πρόσωπα) καθώς η ελάχιστη τοποθέτηση θα ξεκινά από τα 1.000 ευρώ. H διάθεση θα γίνεται μέσω των τραπεζών ενώ θα υπάρχει ανώτερο ποσό αγοράς το οποίο ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» και θα υφίσταται περιορισμός της μιας τοποθέτησης με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κλείνει οριστικά ο κύκλος κρίσης χρέους για την χώρα μας και ξεκινά ένας νέος ενάρετος οικονομικός κύκλος με εκδόσεις ομολόγων στο εσωτερικό για τους Έλληνες αποταμιευτές. Άλλωστε στόχος αυτής της κίνησης είναι η αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών των νοικοκυριών από το πληθωριστικό κύμα καθώς η απόδοση που θα προσφέρουν οι ειδικοί αποταμιευτικοί τίτλοι θα είναι υψηλότερη από την μέση ταχύτητα του γενικού δείκτη.

Με δεδομένο ότι ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται με πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,4% το 2024 ενώ το επιτόκιο που θα πληρώνει σε ετήσια βάση το ελληνικό κράτος θα είναι της τάξης του 3,5% - 3,6% εμφανίζονται ως μία ιδανική αποταμιευτική λύση. Μάλιστα το επιτόκιο των «λαϊκών ομολόγων» έχει συγκριτικό πλεονέκτημα ακόμη και με αυτό των προθεσμιακών καταθέσεων αφού η καθαρή απόδοση που προσφέρουν οι τράπεζες κυμαίνεται έως 2,5% ανάλογα με την διάρκεια.

Ένα ακόμη θετικό είναι ότι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε έχει καταργηθεί η φορολογία στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να μην υπόκεινται σε φορολόγηση με συντελεστή 15% σε περίπτωση πώλησης στην δευτερογενή αγορά πριν την λήξη τους. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε πάνω στον χάρτη το προηγούμενο μέτρο τα λαϊκά ομόλογα θα ήταν αφορολόγητα σε κάθε περίπτωση.

Στο μέτωπο του δανεισμού ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει σε πρώτη φάση μία περιορισμένη έκδοση ύψους 1 δισ. ευρώ και με απώτερο σκοπό να ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ζήτηση που θα έχουν οι λαϊκοί τίτλοι από τα νοικοκυριά καθώς στο πίσω μέρος του μυαλού των επενδυτών υπάρχει το κακό προηγούμενο με το PSI όταν τα ελληνικά ομόλογα κουρεύτηκαν κατά 73%.

Από την άλλη υπάρχει και το δέλεαρ με τα υψηλά επιτόκια καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι καταθέσεις νοικοκυριών στις τράπεζες ανήρθαν για τον Ιούλιο στα 140 δισ. ευρώ. Από το προηγούμενο ποσό τα 105 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως (μισθοδοσίας) με μηδενικά επιτόκια μόλις 0,02%. Στην πράξη δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για ενίσχυσης του ρυθμού αποταμίευσης αντιθέτως αυτό που βιώνουν τα νοικοκυριά είναι η απαξίωση των οικονομιών τους λόγω των ισχυρών κυμάτων της ακρίβειας.

Υπό το βάρος αυτής της εξέλιξης έγκειται και η «στροφή» των αποταμιευτών προς τις προθεσμιακές καταθέσεις και πάνω σε αυτό το ρεύμα έχουν «ποντάρει» οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών αφενός να καλύψουν με μικρότερο κόστος μέρος των δανειακών αναγκών του 2024 που ανέρχονται σε 9,43 δις. ευρώ, αφετέρου να πιέσουν τις τράπεζες προκειμένου να κλείσουν την μεγάλη «ψαλίδα» στα επιτόκια χορηγήσεων - καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο θέμα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα προωθήσουν άλλα επενδυτικά προϊόντα πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου με μεγαλύτερες αποδόσεις για τους αποταμιευτές.

Για την ιστορία και μόνο τελευταία φορά που εκδόθηκαν «λαϊκά ομόλογα» ήταν τον Ιανουάριο του 2008. Και τότε τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν περί τα 150 δισ. ευρώ σε καταθέσεις αλλά τα μισά περίπου 75 δισ. ευρώ ήταν κλειστά σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Μία ακόμη σύμπτωση είναι ότι και τότε ο πληθωρισμός στην χώρα μας έτρεχε με 3% - 4% (όσο δηλαδή είναι η πρόβλεψη για φέτος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ) με την διαφορά ότι πάνω από τον ελληνικό ουρανό είχαν αρχίσει να σχηματίζονται τα σύννεφα της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης