Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης με παροχές στη κυβερνητική ατζέντα - Στο 1,4% του ΑΕΠ ο πήχης για το πλεόνασμα του 2023

Νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης με παροχές στη κυβερνητική ατζέντα - Στο 1,4% του ΑΕΠ ο πήχης για το πλεόνασμα του 2023
Το «πακέτο» με τα μέτρα θα ξεδιπλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και σε κάθε περίπτωση αυτά θα είναι στοχευμένα και με μικρό κόστος για τα ταμεία
Σχετικά Άρθρα
«Κουμπαρά» για νέες κοινωνικές παροχές σε ευπαθείς ομάδες με επιταγές ακρίβειας, αυξημένα κονδύλια για την θέρμανση, επιδοτήσεις λογαριασμών για το ρεύμα και νέα παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τουρισμό, εστίαση και μεταφορές, δημιουργεί το υψηλότερο σε σχέση με το στόχο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2023.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες τουλάχιστον 450 - 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα περισσέψουν στα κρατικά ταμεία λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 να εκτινάσσεται στο 1,3% - 1,4% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Με βάση την σημερινή εικόνα η καλύτερη επίδοση στο πλεόνασμα συγκριτικά με το στόχο οφείλεται στα αυξημένα υπερέσοδα από την ακρίβεια που λειτουργεί σαν επιταχυντής των εισπράξεων για τα ταμεία με την κούρσα να οδηγεί ο ΦΠΑ.
Ο Ιούλιος έκλεισε με υπερ εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουν στο Γενικό Λογιστήριο είναι ότι θα υπάρξει νέα υπέρβαση τον Αύγουστο αφού στο καλεντάρι με τις μηνιαίες πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ θα έρθουν να προστεθούν και οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος οπότε και εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

Παρεμβάσεις

Με βάση τον σχεδιασμό ο πήχης για τις εισπράξεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχει τοποθετηθεί στα 32,36 δισ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα κινηθούν πολύ πιο πάνω.
Οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο ανοίγουν το δρόμο στη κυβέρνηση για νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων αλλά το εύρος και η έκταση αναμένεται να κλειδώσουν το επόμενο διάστημα.
Το «πακέτο» με τα μέτρα θα ξεδιπλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και σε κάθε περίπτωση αυτά θα είναι στοχευμένα και με μικρό κόστος για τα ταμεία από τη στιγμή που το βάρος την επόμενη χρονιά πέφτει στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.
Πέραν από την υποχρέωση για δημοσιονομική σύσφιξη ένας πρόσθετος σημαντικός λόγος που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μπαράζ παροχών είναι η εκπλήρωση του εθνικού στόχου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Από τις 8 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες τρεις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας οπότε απαιτείται προσοχή ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία που θα βάλει την χώρα στη λίστα με τους προτιμητέους επενδυτικούς προορισμούς και τα ελληνικά ομόλογα σε ασφαλή θέση για ευνοϊκότερο δανεισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα τα μέτρα που κοστολογούνται και εξετάζονται είναι τα εξής:

- Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

-Νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλλάσσουν στοιχεία ενώ η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

- Νέα επιταγή ακρίβειας 200- 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.

- Επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.

- Επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου καθώς συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.

- Ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας αλλά θα περάσουν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή το φθινόπωρο. Οι νέες παρεμβάσεις αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024 και θα δηλωθούν το 2025 στην Εφορία.

- Νέα παράταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης