Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέχρι τις 31/8 οι θερινές εκπτώσεις - «Ανάσα» για καταναλωτές και λιανεμπόριο εν μέσω ακρίβειας

Μέχρι τις 31/8 οι θερινές εκπτώσεις -  «Ανάσα» για καταναλωτές και λιανεμπόριο εν μέσω ακρίβειας
Ολοκληρώνονται στο τέλος Αυγούστου οι θερινές εκπτώσεις
Σχετικά Άρθρα
Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι θερινές εκπτώσεις, που δίνουν «ανάσα» σε καταναλωτές που καθημερινά καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εν μέσω ακρίβειας, αλλά και το λιανεμπόριο που προσδοκά να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία.
Δεδομένου ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και με τη βενζίνη να ξεπερνά σε πολλές περιοχές της χώρας τα 2 ευρώ το λίτρο, οι πολίτες αναγκάζονται να περιορίσουν τις αγορές και να αλλάξουν δραστικά τις καταναλωτικές τους συνήθειες, αφού ξοδεύουν σχεδόν το 60% του εισοδήματός της στις ανάγκες σίτισης και στέγασης.
Η εκπτωτική περίοδος που ξεκίνησε στις 10/7 δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «εκμεταλλευτούν» τις ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές, αλλά και στις επιχειρήσεις λιανικής να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών και τον όγκο πωλήσεών τους.
Μάλιστα, ο εμπορικός κόσμος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για αύξηση επίτευξη του στόχου των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ τζίρου το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2023 και στις αυξημένες τουριστικές ροές κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων.

Τι ισχύει για τις εμπορικές επιχειρήσεις

Οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Ως ανακοίνωση μείωσης τιμής, σύμφωνα με το κεφ. 2 παρ. 8 του νέου Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023), είναι κάθε ανακοίνωση του επιχειρηματία ότι έχει μειώσει την τιμή για ένα προϊόν με την εξής μορφή:
- Είτε ποσοστού (%), π.χ. «20% έκπτωση».
- Είτε συγκεκριμένου ποσού, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».
- Είτε αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».
Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης