Τελευταία Νέα
Οικονομία

Aκίνητα: Από ελεγκτικό «κόσκινο» 2.500 μεταβιβάσεις - Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Aκίνητα: Από ελεγκτικό «κόσκινο» 2.500 μεταβιβάσεις - Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ
Στην «πρώτη γραμμή» του ελέγχου θα βρεθούν οι ακριβές αγοραπωλησίες καθώς και οι μεταβιβάσεις ακινήτων και κεφαλαίων με γονικές παροχές και δωρεές που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα
Σχετικά Άρθρα
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με προτεραιότητα σε αυτές που παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Την ίδια στιγμή προγραμματίζονται περισσότεροι από 100 έλεγχοι σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες προκειμένου να εντοπιστούν ακίνητα που άλλαξαν χέρια χωρίς να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.
Η αλματώδης πορεία των μεταβιβάσεων για κατοικίες, εξοχικά, οικόπεδα, γραφεία, επαγγελματικά κτίρια ακόμη για πάρκινγκ τον τελευταίο χρόνιο παρά την άνοδο των εμπορικών τιμών έχει κινητοποιήσει την ΑΑΔΕ που έδωσε εντολή για το «άνοιγμα» χιλιάδων «φακέλων» για τον αποκλεισμό «καραμπινάτων» παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.
Στην «πρώτη γραμμή» θα βρεθούν οι ακριβές αγοραπωλησίες καθώς και οι μεταβιβάσεις ακινήτων και κεφαλαίων με γονικές παροχές και δωρεές που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα.
Η αύξηση στις δωρεές και γονικές παροχές αποδίδεται κυρίως στην αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.
Επισημαίνεται ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά την ακίνητη περιουσία και την κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) και σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους πολλοί γονείς λόγω του υψηλού αφορολόγητου δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας.
Το «μάτι» των ελεγκτών θα εστιάσει στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ το οποίο είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου, στις προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, στο εμβαδόν των ακινήτων καθώς και στην αναγραφόμενη τιμή στο συμβόλαιο. Επίσης θα «τσεκάρεται» εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας. Ακόμα, θα ελεγχθούν εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών σχετικά με την απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς και συγκεκριμένα εάν η αξία του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Σημειώνεται ότι η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.
Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Ακόμα οι έλεγχοι θα στοχεύσουν:

- Στους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες ως προς το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ.Θα ερευνηθεί εάν για τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ.Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.
- Σε υποθέσεις του έτους 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Αυτές αφορούν ακίνητα εκτός του «χάρτη» των αντικειμενικών αξιών με το βάρος να πέφτει στις περιπτώσεις μη αποδοχής από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξίας από την ΔΟΥ, σε διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή όταν η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.
- Σε υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.
- Σε υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α' κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
- Σε υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).
- Σε υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης