Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Έκρηξη» ακρίβειας στα τρόφιμα με νέο κύμα στα ράφια από Σεπτέμβριο – Η λίστα με τις αυξήσεις τιμών σε 100 κατηγορίες προϊόντων

«Έκρηξη» ακρίβειας στα τρόφιμα με νέο κύμα στα ράφια από Σεπτέμβριο – Η λίστα με τις αυξήσεις τιμών σε 100 κατηγορίες προϊόντων
Τα αντιπληθωριστικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Με «σπασμένα τα φρένα» τρέχουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα «καίγοντας» τα εισοδήματα των νοικοκυριών καθώς η ακρίβεια στην συγκεκριμένη ομάδα είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη σε σχέση με τον πληθωρισμό.
Με τον τιμάριθμο να φουντώνει και να εκτινάσσεται στο 2,5% τον Ιούλιο από 1,8% τον Ιούνιο και τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης να επιταχύνονται τον ίδιο μήνα στο 12,3% στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για νέα αντιπληθωριστικά μέτρα καθώς με βάση τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών και βιομηχανιών έρχεται νέο κύμα αυξήσεων σε τουλάχιστον 100 κατηγορίες προϊόντων.

Αυξήσεις μεσοσταθμικά έως 10%

Οι αυξήσεις μεσοσταθμικά θα κινηθούν από 8% έως 10% με την κούρσα να οδηγεί το παρθένο ελαιόλαδο το οποίο θα αγοράζεται έως και 45% ακριβότερα.
Την ίδια στιγμή έρχονται αυξήσεις στις κονσέρβες για ντολμαδάκια έως 19%, στα αποσμητικά έως 15%, στις τυροσαλάτες έως 12%, στο συσκευασμένο κρέας κατά 11%, στα γαλακτοκομικά κατά 10,5%, στα ξυραφάκια ξυρίσματος έως 10%, στα σοκολατοειδή και στα πατατάκια κατά 10%, στα τυριά έως 8%, στα σαλάμια και στα συσκευασμένα λουκάνικα έως 5,5%, στις κάψουλες καφέ κατά 5%, στα κατεψυγμένα λαχανικά κατά 4%, στα αλλαντικά έως 4%, στο ηλιέλαιο έως 4%, στον ελληνικό καφέ έως 3% και στο γάλα κατά 2%.
Οι νέες τιμές θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις επόμενες εβδομάδες και θα επιδεινώσουν την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία και να στρέφονται στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που είναι φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα.

Τι θα γίνει με το market pass

Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν παράθυρο για επέκταση της χρονικής διάρκειας του Μarket Pass ως τα τέλη του έτους αλλά αυτή είναι μία απόφαση που θα ληφθεί αρχές Φθινοπώρου θα ανακοινωθεί στην ΔΕΘ και θα είναι σε συνάρτηση με τα περιθώρια για παροχές που θα υπάρχουν στον προϋπολογισμό και του στόχου που έχει τεθεί φέτος για τα πλεονάσματα.
Άλλα μέτρα αναπλήρωσης των εισοδηματικών που εξετάζονται και θα κοστολογηθούν το επόμενο διάστημα είναι μία νέα επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους που έχουν βυθιστεί στην οικονομική στενότητα, η αύξηση στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης προκειμένου τη νέα σεζόν να διατεθούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ αλλά και ένα νέο στοχευμένο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος.
Ήδη τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλλάσσουν στοιχεία.

Συναγερμός και για το ρεύμα

Οι σημερινές τιμές ρεύματος παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο, στοιχείο που προβληματίζει σχετικά με τις επιβαρύνσεις που μπορεί να έχει το σύνολο των καταναλωτών.
Η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
Επίσης, αφήνεται ανοικτό στο καλάθι του νοικοκυριού με τα φθηνά προϊόντα να μπουν από τον Σεπτέμβριο και τα σχολικά είδη.
Παρά τις νέες εστίες ανάφλεξης στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι διατηρώντας την πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο για αύξηση κατά 4% στον γενικό δείκτη το 2023 με επιβράδυνση στο 2,4% το 2024.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης