Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 8 και 10 ευρώ το κιλό τα φασολάκια - Έπιασαν την τιμή της... τσιπούρας

Στα 8 και 10 ευρώ το κιλό τα φασολάκια - Έπιασαν την τιμή της... τσιπούρας
Η ακρίβεια καλά κρατεί
Σχετικά Άρθρα
Την τιμή της τσιπούρας και πολύ πιθανόν να πιάσει ακόμη κι αυτή του ροφού...
Το πιο καλοκαιρινό φαγητό τα φασολάκια των φτωχών πωλούνται προς 8 και 9  ευρώ το κιλό με την προϋπόθεση να σταθεί τυχερός ο καταναλωτής και να τα βρει στους πάγκους της λαϊκής ή σε κάποιο μανάβικο αξιώσεων.
Η κατηγορία των οπωροκηπευτικών των σούπερ μάρκετ δεν περιλαμβάνει τα φασολάκια διότι είναι δυσεύρετα ενώ για την τιμή μπορεί να πιάσει και διψήφιο αριθμό, δηλαδή τα 10 ευρώ.
Οι καλλιέργειες καταστράφηκαν μετά τις έντονες εναλλαγές του καιρού την Άνοιξη, εξολοθρεύοντας την παραγωγή αφήνοντας του παραγωγούς χωρίς εισόδημα διότι δεν είχαν ποσότητες να δώσουν στην αγορά.
Οι βασικές περιοχές που καλλιεργούνται τα φασολάκια είναι της Θεσσαλονίκης των Γιαννιτσών των Σερρών της Αχαΐας της Ηλείας και της Μεσσηνίας.
Η περιοχή της Αχαϊας και συγκεκριμένα στο Δήμο Φενεού οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν στην αγορά ούτε 1 κιλό  φασολάκια, ενώ η τιμή  είναι απλησίαστη αφού έχει ως σημείο εκκίνησης τα 8 ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη κατά 10 ευρώ στη λιανική.

Στα κατεψυγμένα φασολάκια πάνε οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές που θέλουν να βάλουν στο τραπέζι τους επιλέγουν κατεψυγμένα διότι είναι ο μόνος τρόπος να γευτούν το πιο καλοκαιρινό  φαγητό αφού φρέσκα δεν υπάρχουν.
Πέρυσι και πρόπερσι που υπήρχε σοδειά  οι τελικές  λιανικές τιμές κυμαίνονταν από 3,5 έως 4 ευρώ το κιλό ενώ οι παραγωγοί αμείβονταν προς 1 ευρώ το κιλό. Φέτος που η τιμή τους έχει απογειωθεί δεν έχει προϊόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν γίνονται εισαγωγές στο συγκεκριμένο προϊόν, διότι η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή.     

Τσαουλιά

Πρόκειται για τον βασιλιά των χλωρών φασολιών. Είναι τα πράσινα, στρογγυλά φασολάκια που μοιάζουν με λεπτά δάχτυλα και έχουν στρογγυλεμένες άκρες. Μπορούν να φτάσουν σε μήκος  και τα 25 εκ. Η γεύση τους είναι απαλή και ελαφριά. Δεν αντέχουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτόν το λόγο λιγοστεύουν στις αγορές όσο αυξάνεται η ζέστη και δίνουν τη θέση τους στα πιο δυνατά και ανθεκτικά αμπελοφάσουλα. Τα τσαουλιά, από τη στιγμή που έχουν κοπεί, έχουν διάρκεια ζωής μία εβδομάδα.

Αμπελοφάσουλα

Είναι τα πολύ λεπτά, σκουροπράσινα και μακριά φασολάκια. Εχουν γεύση λιγότερο γλυκιά από τα άλλα δύο είδη. Από αυτά προκύπτουν τα μαυρομάτικα. Τα πρώιμα βγαίνουν στα μέσα Ιουνίου και τα όψιμα τα βρίσκουμε μέχρι και τέλος Οκτώβρη. Ποικίλλουν σε μέγεθος, από 10 εκ. μέχρι και 60 εκ. Το συνηθισμένο μήκος τους είναι περίπου 20 εκ. Τα πολύ μακριά αμπελοφάσουλα που τα τελευταία χρόνια τα βρίσκουμε στην αγορά ανήκουν σε ένα άλλο είδος, το οποίο ευδοκιμεί σε ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες και καλλιεργείται ακριβώς για το μεγάλο μήκος των λοβών του. Δεν στερείται νοστιμιάς, αν και αρκετές φορές έχει πιο τραχιά επιφάνεια από τα μικρότερα σε μήκος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι την πλατφόρμα e-katanalotis τα φρέσκα φασολάκια δεν υπάρχουν στην αναζήτηση του προϊόντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε  Λαχαναγορά  του Ρέντη), η  κατάσταση θα βρει τους ρυθμούς προς τα τέλη του μήνα και οι καταναλωτές θα γευτούν το παραδοσιακό φαγητό του καλοκαιριού... όσο για τις τιμές θα διαμορφωθούν σχετικά υψηλά σε σχέση με πέρυσι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης