Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα - φωτιά έως 500.000 ευρώ και διακοπή πρόσβασης σε ψηφιακές πλατφόρμες που δεν θα παρέχουν στοιχεία

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα - φωτιά έως 500.000 ευρώ και διακοπή πρόσβασης σε ψηφιακές πλατφόρμες που δεν θα παρέχουν στοιχεία
Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται έως τις 18 Αυγούστου σε δημόσια διαβούλευση
Βαριές καμπάνες έως 500.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας στην Ελλάδα και διακοπή πρόσβασης στους ιστότοπους για τους χρήστες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες κυρώσεις για τις ξένες και τις ελληνικές ψηφιακές πλατφόρμες που δεν θα παρέχουν στοιχεία για στοχευμένους ελέγχους από την ΑΑΔΕ.
Την ίδια στιγμή χρηματικά πρόστιμα 200.000 ευρώ θα επιβάλλονται στις επιχειρήσεις που δεν θα ακολουθούν τους κανόνες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS με σκοπό την απόκρυψη των συναλλαγών.

Δημόσια διαβούλευση

Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται έως τις 18 Αυγούστου σε δημόσια διαβούλευση και με τις διατάξεις επέρχεται ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας που θα διέπει όσους δραστηριοποιούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως Airbnb, Booking.com, ebay, Amazon, Skroutz, efood, douleutaras κ.α με στόχο τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων.
Με τις νέες ρυθμίσεις οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους ενώ δρομολογούνται εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων με κοινούς φορολογικούς ελέγχους. Τα στοιχεία για τους χρήστες θα δίνουν οι πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ μεταξύ άλλων είναι: Όνομα, Διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, Ύψος εισπράξεων, Προμήθειες, Αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, Διεύθυνση ακινήτου, Ημέρες μίσθωσης κ.α.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Πρόστιμα – φωτιά για πλατφόρμες και χρήστες: Για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται προβλέπονται μεταξύ άλλων αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται. Για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες προβλέπεται κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών. Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

2. «Καμπάνες» για POS. Eνόψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Ενώ προβλέπονται και πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:

- Μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.
- Προσωπική Υπηρεσία
- Πώληση Αγαθών.
- Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Οι διατάξεις προβλέπουν, επιπλέον:

- Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.α.
- Δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.

Από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται:

- Οι επιχειρήσεις / πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.
-Στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας, να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

«Είτε πρόκειται για διαδικτυακές συναλλαγές μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, είτε για αγορές από φυσικά καταστήματα με πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες, τα νέα σύγχρονα εργαλεία που εισάγονται με το σχέδιο νόμου, διευκολύνουν τους ελέγχους βελτιώνοντας παράλληλα την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού σύμφωνα με το πλαίσιο που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για να προσθέσει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι πάνω από όλα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα πείτε: «Ε, καλά τώρα! Τα έχουμε ξανακούσει». Και όμως είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτό το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης