Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg για αναβάθμιση Scope: Eπέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα - Πρόβλημα το υψηλό δημόσιο χρέος

Bloomberg για αναβάθμιση Scope: Eπέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα - Πρόβλημα το υψηλό δημόσιο χρέος
Πώς σχολίασε το Bloomberg την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Scope
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα απέκτησε ξανά την επενδυτική βαθμίδα, μετά την αναβάθμιση από την Scope Ratings, κι αυτό αποτελεί απόδειξη της προόδου που έχει καταγράψει η χώρα στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης, του οποίου τα ομόλογα υποβαθμίστηκαν στην κατηγορία junk (σκουπίδια), αναφέρει σε δημοσίευμά του για την αναβάθμιση της Ελλάδας το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Η απόφαση που ανακοίνωσε η Scope την Παρασκευή 4/8 «οριοθετεί τον τερματισμό της κρίσης χρέους που ξέσπασε το 2010 και οδήγησε σε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας ενώ έθεσε σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
«Η αναβάθμιση της Scope Ratings ακολουθεί επίσης την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υγιή δημοσιονομικά και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια», επισημαίνει το Bloomberg.
«Η σταθερή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού, η υψηλή πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το χαμηλό μέσο επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων και η επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων» είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην αναβάθμιση, αναφέρει η Scope στην ανακοίνωσή της που αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο σε BBB- από BB+.
Παράλληλα κάνει αναφορά στη «διαρκή ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα», ενώ προσθέτει ότι «η νέα πιστοληπτική αξιολογήση παραμένει υπό αμφισβήτηση», κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αναμενόταν ευρέως από τους επενδυτές, οι οποίοι αγόραζαν τα ελληνικά ομόλογα με χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως η Ιταλία, καθιστώντας τα ως τα πιο αποδοτικά ομόλογα της ευρωζώνης φέτος.

Έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Οι αξιολογήσεις της Scope δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – πράγμα που σημαίνει ότι δεν δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.
Αλλά η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς η ΕΚΤ επανεξετάζει την επιλεξιμότητα της Scope Ratings, αναφέρει το Bloomberg.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Scope τους επόμενους μήνες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχεύει σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Πριν από την ανακοίνωση της Scope, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information απότελεσε τον πρώτο οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Η DBRS Morningstar νωρίτερα την ίδια μέρα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μιας αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, καθώς εστιάζει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και στη δέσμευση της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση.
Με την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και την περικοπή του λόγου του χρέους προς τo ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020, οι επενδυτές είχαν ήδη λάβει σημαντικές θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Στουρνάρας: Τεράστια οφέλη

Τα οφέλη από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας θα είναι τεράστια και δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Μόνο 1 στα 10 funds μπορεί να επενδύσει σε ομόλογα που δεν έχουν την επενδυτική βαθμίδα, πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης