Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Προστάτης» των οφειλετών ο μήνας Αύγουστος - Οι αναγκαστικές πράξεις έρχονται τον Σεπτέμβριο

«Προστάτης» των οφειλετών ο μήνας Αύγουστος - Οι αναγκαστικές πράξεις έρχονται τον Σεπτέμβριο
Η πλειοψηφία των οφειλετών προς το Δημόσιο τον Αύγουστο δεν θα δουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την εφορία
«Ανάσα» ενός μηνός παίρνουν οι οφειλέτες έναντι των πιστωτών τους καθώς κλείνουν τα Δικαστήρια όλης της χώρας και σταματούν οι πράξεις εκτέλεσης κατά των οφειλετών, όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, η πράξη κατάσχεσης και πώλησης κινητών πραγμάτων πράξη κατάσχεσης οχήματος και διαταγή πληρωμής.
Το άρθρο 940 του Π.Κ απαγορεύει ρητά ότι από την 1 μέχρι 31 Αυγούστου ότι δεν επιτρέπεται η διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης και της επιταγής προς εκτέλεση ενώ προβλέπεται εξαίρεση όταν πρόκειται για πλοία και αεροσκάφη.
Η πλειοψηφία των οφειλετών προς το Δημόσιο τον Αύγουστο δεν θα δει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την εφορία.
Ο ένας μήνας …ανάσας που παίρνουν οι οφειλέτες δεν λύνει το πρόβλημα διότι ο Σεπτέμβριος καραδοκεί.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, βάζει επιτακτικά το θέμα των ρυθμίσεων με την εφορία, σημειώνοντας το πακέτο των ρυθμίσεων των 36 ή 72 δόσεων αφήνει την πλειονότητα των οφειλετών εκτός των ρυθμίσεων.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, προεξοφλεί ότι η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών θα αυξηθεί κατακόρυφα, θεωρώντας ότι πρέπει να δοθεί μία πραγματική ευκαιρία στους οφειλέτες.

Οι οφειλές κάτω από 10.000 ευρώ προς την εφορία

Να σημειωθεί ότι οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ προέρχονται σε ποσοστό 88,7% από φυσικά πρόσωπα.
Το πλήθος των φυσικών προσώπων που οφείλουν λιγότερα από 10.000 ευρώ άγγιξε στο τέλος του Απριλίου του 2023 τα 2.959.423, αποτελώντας το 88,5% του συνόλου των οφειλετών αυτής της κατηγορίας οφειλής.
Στα τέλη Απριλίου του 2023 παρατηρείται αύξηση κατά 257.387 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.216810 οφειλέτες.
Η άνοδος των οφειλετών προέρχεται από τις χαμηλότερες κατηγορίες οφειλής μέχρι 10.000 ευρώ, στις οποίες συγκεντρώνεται το 90,7% των οφειλετών.
Μόνο το 57% των συνολικών οφειλών ή 46,3 δισ. ευρώ, προέρχεται από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.).
Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών πηγάζει από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.
Από τα 107,7 δισ. ευρώ που είναι τα «φέσια» προς την εφορία- τα 84,2 δισ. ευρώ το οφείλουν μόλις 9023 φορολογούμενοι μετά τη διαγραφή οφειλών του ΟΣΕ ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης