Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Σκυλακάκης μειώνει τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος και ανεβάζει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παρόχους

Ο Σκυλακάκης μειώνει τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος και ανεβάζει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παρόχους
Στα 0,70 ευρώ ανά KWh που είναι η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 12 μηνών
Σχετικά Άρθρα
Η μείωση της επιδότησης κατά 33% των οικιακών τιμολογίων ρεύματος ξύπνησε τον ανταγωνισμό τον Αύγουστο.
Η κουτσουρεμένη επιδότηση των 10 ευρώ ανά MWh από 15 ευρώ ανά MWh που ήταν τον Ιούλιο.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Θόδωρος Σκυλακάκης, σταδιακά αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά ενέργειας. Το προφίλ του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, ως φιλελεύθερου πολιτικού, έχει «σκαναριστεί» από τα επιτελεία των παρόχων και κινούνται ανάλογα.
Η στρατηγική διαμόρφωσης των τιμολογίων των τιμολογίων με τη μείωση της μηνιαίας επιδότησης η οποία να σημειωθεί ήταν χαμηλότερη των τελευταίων 12 μηνών που υλοποιήθηκε με τον Μηχανισμό Επιστροφής Εσόδων ο οποίος συνοδεύτηκε με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής φέρνει αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των παρόχων ενέργειας.
Τα οικιακά τιμολόγια αυξήθηκαν κατά 3,6% και κάποια άλλα μειώθηκαν έως 27%. Ο κύριος όγκος των προγραμμάτων παρέμεινε αμετάβλητος με τις τελικές τιμές ανά KWH να κυμαίνονται από 0,70 ευρώ έως 0,18 ευρώ ανά KWh. Τον Ιούλιο η χαμηλότερη τιμή ήταν τα 0,8 ευρώ ανά KWh και η υψηλότερη τα 0,184 ευρώ ανά KWh.

Το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 5 λεπτά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ως ο πιο ισχυρός πάροχος στα οικιακά τιμολόγια με μερίδιο αγοράς άνω του 60% δίνει το τέμπο στην αγορά των τιμολογίων.
Τον Αύγουστο το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 3,6% από τα 0,140 ευρώ ανά KWh ενισχύθηκε στα 0,145. Η σχετικά μικρή αύξηση κατά 5 λεπτά του ευρώ θα έχει μικρή επίπτωση στα νοικοκυριά διότι οι πρώτοι υπολογισμοί εμφανίζουν ότι το επιπλέον κόστος θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 5,3 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Τα μηνιαία έσοδα της ΔΕΗ από την πώληση ρεύματος θα «αγγίξει» τα 300 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο από 290 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο.

Τι θα κάνει τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ;

Η διοίκηση της επιχείρησης δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Οι νέες τιμές του Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσουν σαφές στίγμα στον ανταγωνισμό.
Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ που μετρά και το τελευταίο ευρώ ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών φέρνει τον ανταγωνισμό στα τιμολόγια ρεύματος.

Στα 0,70 ευρώ ανά KWh που είναι η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 12 μηνών

Το χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος δίνει η Elpedison με το πρόγραμμα Green Economy με την τιμή της KWh να υποχωρεί στα 0,70 ευρώ από 0,96 που ήταν τον Ιούλιο.
Οι σχετικά χαμηλές επιδοτήσεις ακόμη και η απόσυρσή τους από την αγορά εκτιμάται ότι θα ξυπνήσει τον ανταγωνισμό ενώ οι επιδοτήσεις και μάλιστα γενναίες κατά το παρελθόν κρατούσαν την αγορά των τιμολογίων εν υπνώσει.

Οι κρατικές επιδοτήσεις έριχναν τις τιμές των τιμολογίων ρεύματος

Το κράτος έριχνε τις τελικές τιμές της KWh με τις επιδοτήσεις ενώ οι παρόχους κρατούσαν τις τιμές ψηλά αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το κράτος και οι επιδοτήσεις θα μειώσουν τα τιμολόγια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης