Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακίνητα: Πυρετός μεταβιβάσεων με την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 - Αγοραπωλησίες 8.200 ακινήτων σε 21 ημέρες

Ακίνητα: Πυρετός μεταβιβάσεων με την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 - Αγοραπωλησίες 8.200 ακινήτων σε 21 ημέρες
Η αγορά αναμένεται να «ζεσταθεί» και να δουλέψει ακόμα καλύτερα με την επέκταση του μέτρου στις δωρεές και στις γονικές που προωθεί η ΑΑΔΕ
Κύμα μεταβιβάσεων στα ακίνητα έχει σηκώσει η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 καθώς ξεπέρασαν τις 8.200 οι αγοραπωλησίες που έγιναν με το νέο σύστημα μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Μάλιστα η αγορά αναμένεται να «ζεσταθεί» και να δουλέψει ακόμα καλύτερα με την επέκταση του μέτρου στις δωρεές και στις γονικές που προωθεί η ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα.
Ήδη πάντως από τις 7 Ιουλίου που «τρέχει» η πιλοτική εφαρμογή για την αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων στο Ε9 όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές 6 στις 10 δηλώσεις Ε9 υποβάλλονται ψηφιακά χωρίς καμία ενέργεια από τους φορολογούμενους, οι οποίοι απλά λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω e-mail ότι η δήλωση ακινήτων έχει υποβληθεί και μπορεί να την αναζητήσουν στη ψηφιακή πύλη myAADE. Μάλιστα το ποσοστό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε το «αγκάθι» με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9 όταν υπάρχουν μεταβολές με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η διαδικασία για περίπου 4.000 μεταβιβάσεις.

Πότε δεν εφαρμόζεται

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της αυτόματης δήλωσης Ε9 δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που δεν έχει καταχωρηθεί ο ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου κατά την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου στο «myPROPERTY».
Στην περίπτωση αυτή η συμπλήρωση και υποβολή του Ε9 γίνεται από τους αγοραστές και πωλητές των ακινήτων.
Επίσης δεν ισχύει η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 στην περίπτωση όπου δεν καταχωρηθούν τα στοιχεία του μεταβιβαστικού συμβολαίου ή/και δεν αναρτηθεί αυτό στην εφαρμογή «myPROPERTY» έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου του επόμενου της σύνταξης του συμβολαίου έτους.

Η νέα κανονικότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων με ΑΤΑΚ ορίζει ότι:

1. Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον πωλητή των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.
Την ίδια υποχρέωση έχει και ο αποκτών το ακίνητο, εφόσον έχει ήδη δικαίωμα επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

2. Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στο myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα το Ε9 για κάθε συμβαλλόμενο (αγοραστή/στές και πωλητή/ τές) με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας που αφορούν είτε τον πίνακα 1 είτε τον πίνακα 2 αυτής.
Αυτόματα συμπληρώνονται τα εξής στοιχεία:

- Για τον μεταβιβάζοντα, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο.
- Για τον αποκτώντα, εφόσον δεν έχει δικαίωμα στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του μεταβιβάζοντα. Εάν έχει ήδη δικαίωμα στο ακίνητο και έχει συμπληρώσει τον σχετικό Α.Τ.ΑΚ. κατά την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο«myPROPERTY», τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο Α.Τ.ΑΚ. και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο Ακινήτων,
- για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία που αφορούν το είδος του εμπραγμάτου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, το έτος γέννησης και τον ΑΦΜ του επικαρπωτή συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο «myPROPERTY»,
- για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία «αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «Ημερομηνία Συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή «myPROPERTY»,
- για όλους τους συμβαλλόμενους, η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων συμπληρώνεται με τον κωδικό 1, σε περίπτωση δήλωσης νέου ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος, με τον κωδικό 2, σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος ή με τον κωδικό 3, σε περίπτωση διαγραφής του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος. Στο πεδίο «σημειώσεις του φορολογούμενου» αναγράφεται η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης