Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύο νέα Κέντρα Είσπραξης κατά των «κόκκινων οφειλών» προς την Εφορία - Κατακλυσμός πλειστηριασμών και κατασχέσεων

Δύο νέα Κέντρα Είσπραξης κατά των «κόκκινων οφειλών» προς την Εφορία -  Κατακλυσμός πλειστηριασμών και κατασχέσεων
Θα έχουν αρμοδιότητα την παρακολούθηση, τη βεβαίωση και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχονται συνολικά στα 105 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Ανάσχεση του κύματος των «κόκκινων χρεών» προς την Εφορία με κατακλυσμό πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε φορολογούμενους με αρρύθμιστες οφειλές εξαπολύει η ΑΑΔΕ κλιμακώνοντας τις πιέσεις για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των φόρων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η λειτουργία από τον Σεπτέμβριο των δύο νέων Εισπρακτικών Κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αρμοδιότητα για την παρακολούθηση, την βεβαίωση και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχονται συνολικά στα 105 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα 90 δισ. ευρώ από τα 105 δισ. ευρώ προέρχονται από 8. 825 φορολογούμενους που ο καθένας χρωστά πάνω από 1 εκατ. ευρώ και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του συνόλου των οφειλετών.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ το πρώτο Κέντρο που θα ριχθεί στη μάχη με τα ληξιπρόθεσμα θα είναι της Αθήνας πιάνοντας δουλειά από τις 25 Σεπτεμβρίου για να πάρει σειρά από τον Ιανουάριο του 2024 το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη οι κανόνες για την είσπραξη των αρρύθμιστων χρεών, ακόμη και για τις περιπτώσεις που εφαρμόζονται τα αναγκαστικά μέτρα, είναι «οριζόντιοι και ενιαίοι και δεν σηκώνουν την παραμικρή παρερμηνεία και απόκλιση στις αποφάσεις και στους στόχους που προβλέπονται αντίστοιχα».
Βασική επιδίωξη της νέας ανασυγκρότησης των υπηρεσιών είναι η εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου (π.χ. για επικοινωνίες ή μετακινήσεις) με τις δύο νέες μονάδες είσπραξης αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα οι αρμοδιότητες των δύο νέων υπηρεσιών σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

- Επιδίωξη είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων χρεών» .

- Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.

- Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

- Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης οφειλής».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν φθάσει στα 105 δισ. ευρώ με εισπράξιμα να θεωρούνται τα 78,5 δισ. ευρώ. Από το σύνολο πάντως μόλις το 4,8% δηλαδή χρέη 5 δισ. ευρώ έχουν μπει σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης ενώ από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

Από το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο το 46,5% αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια κ.λπ.).
Συγκεκριμένα τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Με βάση την ίδια ακτινογραφία το 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.), το 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.) και ένα ποσοστό 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης