Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Οι 6 υποχρεώσεις που λήγουν τέλος Ιουλίου - Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να πατήσουν «γκάζι»

Εφορία: Οι 6 υποχρεώσεις που λήγουν τέλος Ιουλίου  -  Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να πατήσουν «γκάζι»
Μεγάλος ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες
Σχετικά Άρθρα
«Μάχη με το χρόνο» για πληρωμές φόρων και υποβολή δηλώσεων στην εφορία θα πρέπει να δώσουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις οι οποίοι στις επόμενες τέσσερις ημέρες θα πρέπει να πατήσουν «γκάζι» για να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες που λήγουν τέλος του μήνα αποφεύγοντας έτσι πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες είναι μεγάλος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καταβολή δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ΦΠΑ, τροποποιητικών Ε9, μισθωτήρια συμβόλαια και αιτήσεων για την υπαγωγής στα προγράμματα των ρυθμίσεων για επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι τελευταίες υποχρεώσεις του Ιουλίου είναι οι ακόλουθες:

1. Υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους που θέλουν να προλάβουν την έκπτωση του 3% καταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό του οφειλόμενου φόρου. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παρατείνει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023 την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων καθώς 1 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν πατήσει το κουμπί. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις και τα νομικά πρόσωπα. Η παράταση δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των φόρων, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως την καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή τη δόση του Αυγούστου, συμπεριλαμβάνοντας και την τρέχουσα του Ιουλίου. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο.

2. Αιτήσεις από τους φορολογούμενους για την ένταξη στα προγράμματα διακανονισμού των οφειλών σε 72 και 120 δόσεις τα οποία όμως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα με το ενδιαφέρον των φορολογούμενων να εξακολουθεί να είναι υποτονικό με μόλις 40.500 να έχουν υποβάλλει αίτηση όταν οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση.

3. Πληρωμή της τρίτης από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2023 συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

4. Διορθώσεις στοιχείων ακινήτων στο Ε9 με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες που έχουν εντοπίσει λάθη ή είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία το 2022 και θέλουν να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ καθώς θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση από την ΑΑΔΕ και ο λογαριασμός θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

5. Αλλαγές στα ενεργά μισθωτήρια συμβόλαια μαζί με αυτά που έχουν λήξει και δεν έχουν δηλωθεί από εκμισθωτές ακινήτων προκειμένου να αποφευχθούν άδικες επιβαρύνσεις και πρόστιμα. Την ίδια ώρα η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ζητά παράταση έως την 31 Δεκεμβρίου για την υποβολή της δήλωσης μισθώσεων ακινήτων δίνοντας έμφαση στις συνέπειες που συνεπάγεται η άγνοια της σχετικής υποχρέωσης από τους φορολογούμενους.

6. Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με διπλογραφικά και απλογραφικά βιβλία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης