Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύμα ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες - Yδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί στο στόχαστρο της Εφορίας

Κύμα ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες - Yδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί στο στόχαστρο της Εφορίας
Επτά στους δέκα επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ
Εκτεταμένο πρόγραμμα διασταυρώσεων σε εισοδήματα, δηλώσεις ΦΠΑ, εγγραφές εξόδων στο myDATA, περιουσιακά στοιχεία και τεκμαρτές δαπάνες «τρέχει» η ΑΑΔΕ σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη με αποτέλεσμα ο φόρος που πληρώνουν να είναι αναλογικά μικρότερος.
Οι πρώτοι που θα περάσουν από το μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής θα είναι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες κλαδικές διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων.

Επτά στους δέκα με εισοδήματα κάτω από 10.000

Τα στοιχεία με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 και δηλώθηκαν το 2022 έχουν κινητοποιήσει την ΑΑΔΕ καθώς δείχνουν ότι επτά στους δέκα επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωσαν πέρυσι ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ όταν ο τζίρος τους ήταν σχεδόν δεκαπλάσιος.

Σχέδιο με παρεμβάσεις

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται υπό εξέταση σχέδιο με παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Έλεγχος δαπανών

Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.
Ταυτοχρόνως εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η οποία θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ενώ έρχονται το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε κλάδος θα ελεγχθεί ξεχωριστά από ειδική ομάδα ελεγκτών με επίκεντρο τις φορολογικές δηλώσεις, τις δηλώσεις ΦΠΑ, τις επιστροφές φόρου, τα δηλωθέντα στοχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες στο myDATA, τις ενισχύσεις από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η επιλογή με κριτήρια

Η επιλογή των επαγγελματιών θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και με την χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.
Όσοι εντοπιστούν με αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων και δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει θα κληθούν από την Εφορία να δώσουν εξηγήσεις, να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να καταβάλουν φόρους και πρόστιμα.
Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος μέσω ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης με τη χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέραν από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του.

Ενεργοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει:
- Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.
- Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).
- Υποψία/ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.
- Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα-μέλη εταιρειών.

Σε δύο στάδια ο έλεγχος

Στην πράξη με τις έμμεσες τεχνικές ο έλεγχος πραγματοποιείται σε δύο στάδια ταυτόχρονα.
Το πρώτο που είναι ο τακτικός έλεγχος φορολογίας εισοδήματος που διεξάγεται με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων, η ορθή απεικόνιση αυτών στις φορολογικές δηλώσεις και στα λογιστικά βιβλία (σε περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας), η ορθή έκπτωση δαπανών και το δεύτερο που προβλέπει «τσεκ- απ» με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες.
Έμφαση δίνεται στην ρευστότητα του επαγγελματία, στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά και στην καθαρή θέση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης