Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Δεν πείθονται οι οικονομολόγοι από την αύξηση επιτοκίων - Διχασμένη η ΕΚΤ

Bloomberg: Δεν πείθονται οι οικονομολόγοι από την αύξηση επιτοκίων - Διχασμένη η ΕΚΤ
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg η πλειοψηφία των αναλυτών που ερωτήθηκαν αναμένουν άλλη μία αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων τον Σεπτέμβριο, γύρω στο 4%, μέχρι οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε μειώσεις τον Σεπτέμβριο
Η πολιτική άυξησης των επιτοκίων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν φαίνεται να βρίσκει υποστήριξη ανάμεσα στους επιφανείς οικονομολόγους.
Μάλιστα αυτές οι εκτιμήσεις δεν έρχονται πάρα έξι, μόλις μήνες, μετά την εφαρμογή των σχετικών μέτρων που προώθησε ένθερμα η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg η πλειοψηφία των αναλυτών που ερωτήθηκαν αναμένουν άλλη μία αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων τον Σεπτέμβριο, γύρω στο 4%, μέχρι οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε μειώσεις τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο η γενική εικόνα είναι ότι σε κάθε περίπτωση, ως το τέλος του 2024 το κόστος του δανεισμού θα κυμαίνεται από 2% έως 4%.
Ένα τέτοιο εύρος απόψεων ανάμεσα στους αναλυτές είναι ενδεικτικό για το πόσο δύσκολο είναι να προβλεφθεί το κατά πόσο η μάχη απέναντι στον πληθωρισμό θα κερδηθεί και πότε, καθώς ο στόχος που έχει τεθεί είναι η μείωση του πληθωρισμπύ από το τρέχον 5,5% στο 2%.
Από την μία, ο πληθωρισμός «απληστίας» καλπάζει, από την άλλη η επίδραση της πολιτικής σύσφιξης που εφαρμόστηκε από τον περυσινό Ιούλιο γίνεται αισθητή με καθυστέρηση.
Εντούτοις, και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται διχασμένοι με ένα μέρος τους να
διερωτάται αν έχουν ήδη κάνει αρκετά κι ένα άλλο να εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.
Σε κάθε περίπτωση, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποπειραθεί να καταλαγιάσει ανησυχίες και συζητήσεις γύρω από την μείωση του κόστους δανεισμού όταν στις 27 Ιουλίου θα ανακοινώσει την πολιτική που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης