Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας (ΤτΕ): Αρκεί μία μόνο ακόμα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Στουρνάρας (ΤτΕ): Αρκεί μία μόνο ακόμα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ
O διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είπε στο CGTN ότι "μπορεί να έχουμε ακόμη μία κίνηση την επόμενη εβδομάδα 25 μονάδων βάσης, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε περισσότερο"
Μια ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι αρκετή, ενώ περαιτέρω σύσφιξη ενδέχεται να βλάψει την οικονομία, δήλωσε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο CGTN Europe σήμερα Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση, στις 14-15 Ιουνίου, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών και σηματοδότησε ως σχεδόν βέβαιη ακόμα μία αύξηση (την ένατη συνεχόμενη) τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει εκτός του στόχου για 2% μέχρι το τέλος του 2025.
Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας είπε στο CGTN ότι "μπορεί να έχουμε ακόμη μία κίνηση την επόμενη εβδομάδα 25 μονάδων βάσης, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε περισσότερο".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "θα σταματήσουμε εκεί. Νομίζω ότι αυτή είναι η γνώμη μου".
Ερωτηθείς τι θα συνηγορούσε υπέρ του τερματισμού των αυξήσεων των επιτοκίων αντί περαιτέρω σύσφιξης, ο διοικητής της ΤτΕ είπε:
"Το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός πέφτει και έχουμε εντοπίσει ότι βρισκόμαστε στο βέλτιστο σημείο, καθώς περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να βλάψουν την οικονομία".
Σημειώνεται ότι traders και αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% στην επόμενη συνεδρίασή της στις 27 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης