Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλάζει η πάγια ρύθμιση για τα χρέη στην Εφορία - Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Αλλάζει η πάγια ρύθμιση για τα χρέη στην Εφορία - Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
Την ίδια ώρα τα τρέχοντα προγράμματα διακανονισμού των χρεών σε 72 και 120 δόσεις δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα με το ενδιαφέρον να παραμένει υποτονικό με μόλις 38.400 να έχουν υποβάλλει αίτηση
Αλλαγές επί το ευνοϊκότερο στη πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων για τα χρέη στην Εφορία εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ένταξη περισσότερων οφειλών και την ανάσχεση του κύματος των κόκκινων οφειλών που αγγίζουν τα 105 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τα τρέχοντα προγράμματα διακανονισμού των χρεών σε 72 και 120 δόσεις δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα με το ενδιαφέρον να παραμένει υποτονικό με μόλις 38.400 να έχουν υποβάλλει αίτηση όταν οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000.

Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παράταση καλώντας τους οφειλέτες να ενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου που λήγει η σχετική προθεσμία.

Υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων παρεμβάσεις στη πάγια ρύθμιση με επίκεντρο:

- Τη μείωση του επιτοκίου που αυξάνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων. Επισημαίνεται ότι το επιτόκιο σε έως 12 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για 13-24 μηνιαίες δόσεις ανεβαίνει στο 5,87%. Επίσης με επιτόκιο 5,87% επιβαρύνονται οι 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή έκτακτων οφειλών, όπως φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα, τόκοι, προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν ύστερα από ελέγχους, κα.

- Τη μικρή αύξηση των μηνιαίων δόσεων για τις τακτικές οφειλές, όπως από τον φόρο εισοδήματος.

- Το διαχωρισμό της βασικής οφειλής από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα

- Το κούρεμα της προσαύξησης 15% που επιβάλλεται σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή οι οριστικές αποφάσεις για το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων αναμένεται να ληφθούν τον Σεπτέμβριο. Πάντως αγκάθι αποτελεί η μόνιμη αντίδραση των θεσμών με το επιχείρημα ότι τέτοιες κινήσεις υπονομεύουν τη κουλτούρα των πληρωμών και τις εισπράξεις.

Σημειώνεται ότι η πάγια ρύθμιση αφορά παλαιές και τρέχουσες οφειλές χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Τακτικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) ρυθμίζονται σε έως 24 έντοκες δόσεις και οι έκτακτες (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα) σε 48 δόσεις.

Στο μεταξύ με χαμηλές ταχύτητες συνεχίζουν να κινούνται οι ρυθμίσεις χρεών σε έως 120 δόσεις. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής:

-Στις παλαιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας και των 120 δόσεων έχουν επιβιβαστεί 27.900 οφειλέτες με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 373 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν υπολογίζονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

- Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση 10.500 φορολογούμενοι με το ποσό να φθάνει τα 206 εκατ. ευρώ.

Όσοι φορολογούμενοι δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τα τέλη του μήνα, κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων ακόμα και πλειστηριασμούς.

Παράλληλα όσοι έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ έχουν περιθώριο μέχρι την 1η Αυγούστου για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους αλλιώς στις 4 Αυγούστου θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης