Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακίνητα: Με δικλείδες η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ - Τι προβλέπει η νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο

Ακίνητα: Με δικλείδες η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ - Τι προβλέπει η νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο
Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια…
Σχετικά Άρθρα
Διάταξη - φρένο για τους επιτήδειους που θα επιχειρήσουν με «φθηνά» ασφαλιστήρια συμβόλαια για ακριβές κατοικίες να κερδίσουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ ενσωματώνει το υπουργείο Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στην βουλή.
Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια με το επικρατέστερο να προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστου ύψους ασφάλιστρου ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει δικλείδα για το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποτραπούν περιπτώσεις ασφάλισης κατοικιών για φυσικές καταστροφές που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματική έκταση και την αξία του ακινήτου.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση για να δοθεί έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.
Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
Πέραν των παραπάνω οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

- Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
- Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
- Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% είναι να έχει ασφαλίσει τη κατοικία η τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος.
Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Για παράδειγμα αν φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη.
Στην περίπτωση που φορολογούμενος κατέχει τρεις κατοικίες που για τη πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για τη τρίτη 150 ευρώ θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο τη πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά 1.074.053 κατοικίες που είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών και το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται με τα σημερινά δεδομένα σε 30 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης