Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αργοί ρυθμοί «προεξοφλούν» παράταση έως το τέλος Αυγούστου για φορολογούμενους επιχειρήσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αργοί ρυθμοί «προεξοφλούν» παράταση έως το τέλος Αυγούστου για φορολογούμενους επιχειρήσεις
Πώς επηρεάζεται η πληρωμή για το market pass
«Σπεύδουν βραδέως » στο φετινό ραντεβού με την Εφορία φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, πράγμα που βάζει στο τραπέζι σενάριο παράτασης των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου με την καταβολή δύο δόσεων μαζί.
Πάντως η παράταση επιφέρει καθυστερήσεις στη πληρωμή των δικαιούχων του Market pass που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτεμβρίου αφού για την κάλυψη του εισοδηματικού κριτηρίου θα ληφθεί υπόψη το ύψος του εισοδήματος που δηλώθηκε φέτος στην εφορία.

Έκκληση

Επισημαίνεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έχει απευθύνει έκκληση στους παλιούς και νέους δικαιούχους της ενίσχυσης να σπεύσουν να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου προκειμένου να τρέξει η αξιολόγηση τους και να λάβουν έγκαιρα τα ποσά της ενίσχυσης.
Όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση, θα το κάνουν την τελευταία στιγμή, αφού έχουν αλλάξει προτεραιότητες και αυτό που τους καίει είναι πώς θα προστατευθούν από την καταιγίδα της ακρίβειας και όχι ο λογαριασμός της εφορίας που έχει περάσει στα μετόπισθεν της μάχης των πληρωμών.

Μεγάλη ανησυχία

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.550.614 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ., δηλαδή υπολείπονται περίπου 2 εκατ. δηλώσεις, που σημαίνει ότι ένας στους τρεις υπόχρεους δεν έχει «πατήσει» ακόμη το «κουμπί».
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο και από αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός της εφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

- Το 49,65% η 2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές δηλαδή ούτε πληρώνουν πρόσθετο φόρο ούτε έχουν επιστροφή
- Το 16,73% η 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται «κατά κεφαλή» στα 361,7 ευρώ με τον συνολικό επιστρεφόμενο φόρο στα 275,372 εκ. ευρώ
- Το 33,62% η 1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 1.154 ευρώ και συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 1,766 δις. ευρώ.

Σε 8 δόσεις

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή ρου φόρου θα γίνει σε γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024.
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση η σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην αρχική δήλωση έως τις 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση πέραν του εντύπου Ε1, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3.
Για όσους επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση η οποία μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική.
Ακόμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης δεν προβλέπεται πρόστιμο εφόσον ο πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης