Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το πρώτο crash test Χατζηδάκη στο Eurogroup για πρωτογενή πλεονάσματα και Σύμφωνο Σταθερότητας - Τελειώνει η εποχή των παροχών

Το πρώτο crash test Χατζηδάκη στο Eurogroup για πρωτογενή πλεονάσματα και Σύμφωνο Σταθερότητας - Τελειώνει η εποχή των παροχών
H Κομισιόν απαιτεί να αποσυρθούν όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν απομείνει, όπως η επιδότηση του ρεύματος και ταυτόχρονα ζητά από τις κυβερνήσεις την εφαρμογή σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής
«Στα βαθιά νερά» των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύσουν από το 2024 ρίχνεται σήμερα 13/7/2023 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης λαμβάνοντας μέρος στις συνεδριάσεις του Eurogroup σήμερα και του Ecofin αύριο 14/7.
Η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα κρίνει την έκταση και το χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής με «κλειδί» το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη ταχύτητα μείωσης του χρέους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις χώρες του Βορρά να πιέζουν για αυστηρότερους κανόνες και τις οικονομίες του Νότου να τάσσονται υπέρ της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Τι ζητά η Κομισιόν

Από την πλευρά της η Κομισιόν απαιτεί να αποσυρθούν όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν απομείνει, όπως η επιδότηση του ρεύματος και ταυτόχρονα ζητά από τις κυβερνήσεις την εφαρμογή σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής που θα διασφαλίζει την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμού .
Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το νέο οικονομικό επιτελείο που θα πρέπει να βρει τη «χρυσή τομή» μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας με έμφαση στο περιορισμό των δαπανών και ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Δημόσιες δαπάνες

Σύμφωνα με τη ρήτρα που έχει θέσει η Κομισιόν η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν θα ξεπερνάει το 2,6%, πράγμα που σημαίνει ότι στη χώρα μας θα κινείται αυστηρά στα 2,6-2,7 δισ. ευρώ στο θέμα των παροχών καθώς το συνολικό ύψος των πρωτογενών δαπανών αγγίζει τα 106 δις. ευρώ, πράγμα που μειώνει τον διασκελισμό για αυξημένες φοροελαφρύνσεις.
Υπάρχουν βέβαια και τα δύο «παράθυρα» για το κάτι παραπάνω με το πρώτο να δίνει την δυνατότητα για νέες παρεμβάσεις μόνο αν υπάρξουν αντίστοιχες αλλαγές στο μείγμα των φόρων και το άλλο που ανοίγεται από την πρόταση ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες παύουν να είναι οριζόντιοι και ενιαίοι για όλους και θα αντικατασταθούν από διμερείς συμφωνίες μεταξύ Βρυξελών και κρατών – μελών έτσι ώστε οι προϋπολογισμοί να οδηγούν σε καθοδική τροχιά το χρέος τους. Άν οι δείκτες υποδηλώνουν βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, τότε τα κράτη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή για μειώσεις φόρων, κοινωνικές ενισχύσεις κ.α.

Μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα

Πάντως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να επιστρέψει σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ όπως άλλωστε προβλέπει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2023-2026 που κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρήθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 από 0,7% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό για να ανέβει στο2,1% του ΑΕΠ για το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% το 2026. Αντίστοιχα, το χρέος της γενικής κυβέρνησης που παρακολουθούν οι θεσμοί αναμένεται να μειωθεί σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, 150,8% το 2024, 142,6% το 2025 και 135,2% το 2026.

Συστάσεις

Εκτός απροόπτου σήμερα το Eurogroup θα επαναλάβει τις συστάσεις για δημοσιονομική σύσφιξη εν όψει ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών του επόμενου έτους από τα κράτη - μέλη. Τα προσχέδια θα σταλούν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες ενώ σε περίπτωση που οι συζητήσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας απαιτήσουν περισσότερο χρόνο δεν αποκλείεται όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το 2024 να μην είναι ένα μεταβατικό έτος αλλά να ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες του παρελθόντος, κάτι βέβαια που θα δημιουργούσε ένα διαφορετικό περιβάλλον για τη χώρα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης